För tolv år sedan, i september 2013, presenterade FN:s klimatpanel IPCC första delen av sin femte stora rapport om läget för klimatet, vid en presskonferens i Münchenbryggeriet i Stockholm.
Då var 1998, 2005 och 2010 de tre varmaste åren som någonsin uppmätts.
I dag skulle vi inte uppleva de åren som osedvanligt varma. De finns inte ens på tio-i-topp-listan. Vartenda ett av de tolv år som gått sedan dess har haft högre medeltemperatur. Förra året, 2024, slog alla rekord, med en global medeltemperatur som för första gången sedan mätningarna började låg mer än 1,5 grader över förindustriella temperaturer.
Det vill säga: 2024 slog alla rekord hittills.
Det är ju så klimatförändringarna fungerar. När vi värmer upp jorden med våra utsläpp av växthusgaser flyttar vi också hela tiden gränsen för vad som är normalt, och vad som är extremt.
Värmeböljan i södra Europa, med värmerekord för juni i både Spanien och Portugal, är förstås extrem. Men värmeböljor har redan blivit längre, och varmare, på grund av klimatförändringarna, enligt IPCC. Och när jorden blir varmare kommer det att bli värre – och därmed mer normalt.
Europa är också den världsdel som värms upp snabbast, med värre och längre perioder med extrema temperaturer. Värmeböljorna i södra och centrala Europa förväntas också öka oproportionerligt mycket med den globala medeltemperaturen. Varför just Europa sticker ut vet forskarna inte säkert. Enligt Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, är en möjlig förklaring att luftströmmar högt upp i atmosfären håller kvar värmen över kontinenten.
Oavsett vad det beror på: Det finns all anledning att tro att värmeböljor som den som nu plågar södra Europa snart varken är ovanliga eller extrema.
Det är mycket allvarligt, inte bara för tillresta turister. Vi måste både göra vad vi kan för att hejda klimatförändringarna och minska våra utsläpp av växthusgaser, och bygga samhällen som är mer anpassade till längre perioder med hetare temperaturer.
För extrem värme kostar mycket: i människoliv och folkhälsa. Framför allt hos de allra mest utsatta och sårbara: äldre, kroniskt sjuka, små barn och gravida kvinnor.
Läs mer:
Värmeböljan fortsätter – rekordvärme i Spanien och Portugal
Vid denna temperatur börjar värmen bli farlig