Lee Jae-myung kan tacka den avsatte presidenten Yoon Suk-yeol för valsegern. Det var hans galna beslut att i demokratin Sydkorea utan anledning införa krigslagar och skicka stridsvagnar ut på gatorna som avgjorde tisdagens val. Många sydkoreaner kan inte förlåta Yoon för vad han gjorde och de anklagar presidentkandidaten för hans konservativa parti, Kim Moon-soo, för att ha varit med på det. Händelsen har helt präglat valkampanjen där sakfrågor har kommit i skymundan.
Nu kastas Lee Jae-myung, som tillträder som president redan på onsdag, in i att leda ett land som tumlat runt i ett politiskt kaos ända sedan december när Yoon fattade sitt chockartade beslut beslut om undantagstillstånd. Yoon har fällts i riksrätt, tre presidenter har på kort tid avlöst varandra och anhängare i båda lägren, höger och vänster, har intagit gatorna i dagliga protester.
En av Lee Jae-myungs främsta uppgifter blir att ena ett land som framstår som mer splittrat än någonsin. Högern pekar ut Lee Jae-myung och hans partianhängare som kommunister och vill i Maga-stil ”make Korea great again”, med sänkt skatt och hård Kina-politik bland annat. Samtidigt har Lees Demokratiska parti lovat att Yoon och hans anhängare ska straffas och fängslas för det de gjorde.
Sydkorea är också ett land där unga män och kvinnor står långt ifrån varandra. Efter en kortlivad feministrörelse har unga män protesterat och hävdat att det är de som är diskriminerade. Och här finns allvarliga samhällsproblem att ta tag i. Som att antalet självmord i Sydkorea är bland de högsta i världen. Och att sydkoreanska kvinnor föder färre barn än någon annanstans.
Samtidigt har den tidigare så snabbt växande sydkoreanska ekonomin stannat av, första kvartalet i år backade bnp. Trumps tullar gjorde det bara ännu värre för den exportberoende nationen med kända märken som Samsung och LG.
Att förhandla ner tullarna blir en av Lee Jae-myungs första uppgifter. Det blir en grannlaga uppgift. För samtidigt som USA är Sydkoreas viktigaste allierade i försvarsfrågor är Kina landets största handelspartner, som man behöver för att få upp den ekonomiska tillväxten. Här får Lee gå varsamt fram. Landet behöver både Kina, av ekonomiska skäl, och USA, av försvarspolitiska skäl. Trump-administrationen har uppmanat allierade att minska sitt beroende av Kina. Trump har även ifrågasatt varför USA betalar så mycket för att ha trupper i Sydkorea, som lever under ständigt hot från Nordkorea och dess kärnvapen.
I valkampanjen har Lee intagit en medelväg. Han har sagt att försvarsalliansen med USA består, men att han vill ha en mer fungerande relation med Kina. Samtidigt har han varit mjukare i tonen än Yoon gentemot Nordkorea och öppnat för att återuppta familjeåterföreningar mellan nord och syd.
I Lee Jae-myung får Sydkorea, som snabbt gått från fattigt till rikt land, en president med en historia som många koreaner kan känna igen sig i. Han är uppvuxen i slummen söder Seoul och tvingades börja jobba på fabrik redan när han var 13 år. Hans arm är fortfarande inte fullt fungerande efter att den krossades av en maskin i fabriken som tillverkade baseball-handskar.
Men Lee Jae-myung tog sig från fabriksgolvet, blev advokat och sedermera politiker. Många sydkoreaner hoppas att valet sätter punkt för kaoset och blir starten på en mer stabil period. Det är dock inte självklart. Lee står inför flera rättsliga processer. Det handlar bland annat om korruption vid ett bygge när han var guvernör och om missbruk av offentliga medel. Om rättegångarna kommer att fortsätta när han är president är oklart. Gör de det kan ett nytt kaos uppstå långt tidigare än vad de flesta önskar sig.
Läs mer:
För maj-mammorna är Sydkoreas presidentval på liv och död