Den politiska situationen i Sydkorea saknar motstycke. Sedan Yoon Suk-Yeol chockade invånarna och världen med att införa undantagstillstånd 3 december befinner sig landet i ett politiskt virrvarr med avsatta politiker, militärer och upprörda invånare. Yoon Suk-Yeols desperata drag väckte traumatiska minnen från när landet var militärdiktatur och utlöste omedelbara protester. Krigslagarna varade bara i sex timmar. Parlamentet lyckades rösta bort dem, trots att Yoon beordrat militären att hindra ledamöterna från att samlas. Men kaoset upphörde inte med det.
Efterspelet är minst lika turbulent. Yoon har ställts inför riksrätt, misstänkt för att omstörta Sydkorea, och är avstängd från sitt ämbete. Men han vägrar att frivilligt lämna ifrån sig makten och samarbeta med utredningen, som leds av korruptionsmyndigheten. Därför utfärdade en domstol en arresteringsorder mot den impopuläre Yoon.
Men fredagens dramatik när polisen skulle gripa Yoon visar att han fortfarande har ett visst maktkapital. Tusentals, mestadels äldre, anhängare till den isolerade presidenten samlades utanför hans residens och bildade en kedja för att hindra polisen från att gripa honom. Polisen lyckades skingra demonstranterna, men misslyckades med nästa hinder: runt 200 beväpnade personer ur Yoons säkerhetstjänst som bildade en mänsklig mur för att hindra polis och utredare från att ta sig in och hämta Yoon. Efter sex timmar avbröt korruptionsmyndigheten försöket, av säkerhetsskäl.
Vad som händer nu är oklart. Situationen Sydkorea befinner sig i har inga historiska paralleller och det saknas en regelbok för hur den ska hanteras. Aldrig tidigare har arresteringsorder utfärdats mot en sittande president. Den går ut den 6 januari och nya försöka att gripa Yoon kan göras i helgen. Men då väntas ännu fler av hans anhängare samlas utanför residenset. Och Yoon har sin egen säkerhetstjänst, som uppenbart är beredd att försvara honom.
Att denna säkerhetstjänst kan blockera ett gripande väcker frågor om vem som egentligen styr Sydkorea.
En annan fråga är vilket ansvar den tillförordnade presidenten Choi Sang-Mok har. Den politiska oppositionen anser att han borde tvinga säkerhetstjänsten att tillåta gripandet av Yoon. Synen delas av en tydlig majoritet av Sydkoreas befolkning som inte nöjer sig med annat än att Yoon tas ur spel. I deras ögon försöker han omstörta Sydkorea och eggar sina anhängare att delta i operationen.
Instabiliteten är en fara för Sydkoreas demokrati och ekonomi, valutan och börsen har rasat. Men den har också geopolitiska konsekvenser. Den oberäkneliga grannen Nordkorea är ett ständigt hot, gränsen mellan de två länderna är den mest bevakade i världen. Sydkorea är en nära säkerhetspolitisk partner med USA som har över 20 000 soldater baserade i landet. För att samarbetet ska fungera behöver Sydkorea ha en stabil regering.