Sydkoreas demokrati stod pall sitt största test hittills. President Yoon Suk Yeols chockartade kupp i slutet av förra året går nu till historien som ett hallstarrigt misslyckande. Folket vägrade att gå tillbaka till ett militärt styre och var snabba på plats för att protestera mot stridsvagnarna som rullade fram på gatorna.
Och nu konstaterar en enig konstitutionsdomstol att Yoon bröt mot lagen när han utlyste undantagslagar och gav order till militären att hindra parlamentariker från att ta sig in i parlamentsbyggnaden för att göra sitt jobb.
Parlamentarikerna lyckades trots allt ta sig förbi militären, en del krossade fönster, och röstade enhälligt bort undantagslagarna som bara i sex timmar. Men efterskalvet från Yoons chockartade beslut kommer att dröja kvar mycket längre.
Sydkorea är en av Asiens mest välutvecklade ekonomier och demokratier. Yoons beslut att utlysa undantagstillstånd sände kalla kårar hos stora delar av befolkningen. Särskilt äldre som mindes senast Sydkorea hade ett brutalt militärstyre.
Men också yngre som har växt upp i ett modernt samhälle skrämdes. Från att ha varit fokuserade på k-pop och skönhetsoperationer blev de politiskt aktiva. K-popstavarna förvandlades till politiska kampsymboler.
Samtidigt har krisen blottat ett djupt splittrat samhälle. Yoons supportrar har slagit läger utanför presidentens residens.
De sprider konspirationsteorier om att förra valet, där Yoons konservativa parti förlorade stort, var riggat. Och de hävdar, liksom Yoon, att den politiska oppositionen är kommunister som samarbetar med grannen Nordkorea.
Nu måste Sydkorea hålla presidentval inom 60 dagar. Den nya presidenten står inför utmaningen att minska spänningarna i det djupt polariserade landet. Yoon själv riskrar att dras ännu längre ner i smutsen. Parallellt med riksrättsmålet pågår en brottsutredning. Om Yoon fälls riskerar han livstids fängelse.
Läs mer:
Sydkoreas president avsätts – fel att införa krigslagar