Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Från doktor Google till AI-boten – här är riskerna

juli 16, 2025

Nya regnvarningar på flera håll – risk för översvämningar

juli 15, 2025

Ola Andersson: Men hur ser de nybyggda villorna ut egentligen?

juli 15, 2025

Läkare dömd för sexuellt ofredande – jobbar kvar

juli 15, 2025

Kina nära att gå om USA i den globala opinionen

juli 15, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
17°C
Molnigt
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Mats Strandberg: ”Det är enda gången jag har gråtit som ett barn på teatern”
Kultur

Mats Strandberg: ”Det är enda gången jag har gråtit som ett barn på teatern”

NyhetsrumBy Nyhetsrumjuni 29, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Författaren Mats Strandberg lämnar landet i sommar. Han och maken drar till sommarhuset på Kanarieön La Palma. Våren har varit intensiv, och kulminerade med att hans nya spänningsroman ”Musan” publicerades.

– Jag har haft en intensiv jobbperiod. Tillsammans med Malin Lagerlöf har jag skrivit manus till den kommande SVT-serien ”Färjan” som bygger på min roman. Och jag och regissören Mattias J Skoglund har skrivit manus till skräckfilmen ”Hemmet” som också är baserad på en av mina böcker, säger Strandberg.

Det är inte första gången hans verk har filmatiserats. Första delen i fantasysviten Engelforstrilogin som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, och romanen ”Konferensen”, har också blivit långfilmer.

– Jag längtar faktiskt efter att ha lite tråkigt. Det passar mig bra att vara författare och med det lite introvert, för att sedan plötsligt vara extrovert och prata om boken och inte minst bli bedömd. Efter det behövs en lång paus. Jag behöver lite intrycks-detox.

Fakta.Mats Strandberg

Ålder: 49 år

Bakgrund: Författare som bland annat skrivit skräckromanerna ”Färjan” och ”Hemmet” samt fantasysviten Engelsforstrilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren.

Aktuell med: Nya romanen ”Musan”, Norstedts förlag.

Gör i sommar: Har intrycks-detox på La Palma.

Hedda, protagonisten i ”Musan” tycks ha det motsatta problemet. Även hon är författare och enligt Mats Strandberg så är de ganska lika, med den skillnaden att hon inte längre kan skriva. När den ekonomiska ruinen hotar måste hon hitta en lösning, inte minst för sin åttaårige son Hugos skull. En respit dyker upp i form av ett skrivläger hos en framgångsrik författarkollega, som är född med både pengar och kulturellt kapital. Vad döljer sig innanför väggarna på det pampiga godset? Det skulle inte vara en Strandbergroman om inte faran lurade bakom varje hörn.

– Skräckelementet i ”Musan” handlar mycket om hur kreativitet och idéer uppstår ­– vi säger att vi får en idé, men vem får vi den av? Skrivandet av den här romanen gav mig också möjlighet att få fylla på en av mina kunskapsluckor: grekisk mytologi. Muserna var sannerligen inga ljuva väsen som gav utan att vänta sig något i utbyte.

Mats Strandbergs kulturhistoria i 9 verk

1. ”Skräcknatten”, videoomslag till vampyrfilm (1985)

”Jag var fascinerad av skräckfilmer långt innan jag vågade se dem. Jag återvände gång på gång till videobutiken P&R i Fagersta för att cirkla runt hyllan med skräckfilmer i tjocka plastboxar. Otäckast var omslaget till ’Skräcknatten’. Mörka moln hopade sig över en villa som var ganska lik huset vi bodde i, och molnen bildade ett brett grinande vampyransikte. Bilden påminde om Hans Arnolds teckningar, bara mycket verkligare. Den blev en självklar del av mina mardrömmar. Ändå kunde jag inte sluta titta.”

2. ”Vindsträdgården” av Virginia Andrews, roman (1979)

”Mina böcker jämförs ofta med Stephen Kings, och jag kan inte tänka mig något mer hedrande. Jag upptäckte honom under mina mest formbara år, och de har blivit en del av mitt författar-DNA. Men Virginia Andrews böcker var själva jungfrusilen. Här blandades tantsnusk med gotisk skräck, och jag kan fortfarande få gåshud bara av att tänka på de inlåsta syskonen på vinden.”

3. ”Like a prayer” av Madonna, album (1989)

”Det är fortfarande manliga recensenter som skriver musikhistorien. Förmodligen kommer Madonna att få den respekt hon förtjänar först när hon är död, om ens då. Med den här skilsmässoskivan tog hon sjumilakliv som låtskrivare, och inledde en kreativ streak som varade ända in på 00-talet. Lägstanivån var skyhög även om framgångarna skiftade. Att hon var banbrytande i kampen mot sexism och homofobi, och faktiskt förändrade världen till det bättre, var förstås en bonus för oss som tillhörde hennes publik.”

4. ”Fire walk with me”, film (1992) och ”The secret diary of Laura Palmer”, bok (1990)

”Jag var 14 år gammal när ’Twin Peaks’ sändes första gången, och världen blev besatt av vem som dödade Laura Palmer. Men för mig var Laura själv det stora mysteriet. Den verkliga gåtan var inte hennes död, utan de hemligheter hon bar på i livet. Filmen ”Fire walk with me’, om hennes sista vecka i livet, blev utbuad i Cannes men är nu en hyllad klassiker. Det är den mörkaste och mest skimrande juvelen i David Lynchs krona. Hans dotter, Jennifer Lynch, skrev ’The secret diary of Laura Palmer’, som börjar när Laura fyller tolv. Tillsammans gör de här två verken Laura till historiens sanna hjälte. Ljudboken, otroligt inläst av Sheryl Lee som spelade henne, finns på Youtube.”

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

5. Stadserien av Per Anders Fogelström, romansvit (1960–68)

”Jag gick i högstadiet när vi fick i uppgift att läsa ’Mina drömmars stad’, och jag avskydde den av hela mitt hjärta. Jag hade ingen relation till Stockholm och var inte alls intresserad av historia. Drygt femton år senare bodde jag på Södermalm och var sjukskriven för utmattningsdepression. Jag har ingen aning om varifrån jag fick impulsen, men jag lånade ’Mina drömmars stad’ på biblioteket och slukade den en solig eftermiddag i Blecktornsparken. Dagen därpå lånade jag resten av romansviten. Det kändes som ett rent medicinskt behov att läsa om alla dessa tidigare generationer, som kämpat vidare under oändligt mycket sämre förutsättningar. De gjorde mig tacksam, hoppfull och mer rotad i tillvaron.”

6. ”Once more with feeling”, avsnitt i tv-serien ”Buffy the vampire slayer” (2001)

”Tv-serien ’Buffy the vampire slayer’ har inspirerat mig som få andra kulturella verk. Det gäller särskilt hur det övernaturliga blir en metafor för högst allmänmänskliga problem och existentiella frågor. Serien är också ett bevis för att humor inte förtar det skrämmande eller det sorgliga – tvärtom, bara det görs på rätt sätt. I ett av de allra bästa avsnitten kommer en musikaldemon till staden för att ställa till kaos med hjälp av sång. Invånarna tvingas bokstavligen sjunga ut sina innersta hemligheter, och dramatiska trådar som spänner över flera säsonger knyts samman i bländande musikalnummer.”

7. ”Suspiria”, film (2018)

”Jag har alltid dragits till berättelser om konstnärskap och kreativa processer. Medan jag skrev Musan inspirerades jag särskilt av tre otroliga filmer på temat: franska dramat ’Porträtt av en kvinna i brand’, Bowie-dokumentären ’Moonage daydream’, och så 2018-versionen av ’Suspiria’, en poetisk skräckfilm som frågar oss vad vi är beredda att offra för konsten. Dakota Johnson spelar en ung kvinna som blir antagen till en balettakademi i 70-talets Berlin, och Tilda Swinton den Pina Bausch-liknande koreografen som blir hennes lärare. Här blandas häxkonster med modern dans och politik i Berlinmurens skugga, och ’Suspiria’ är en film som växer för varje gång jag ser den. Jag hittar hela tiden nya tolkningar, nya symboler. För mig handlar den kanske främst om att slå sig fri från korrupta system, och försöka läka de sår som världen tillfogat oss.”

8. ”Arv”, teaterföreställning på Dramaten (2024)

”Att vara bög är att tillhöra en minoritet som du inte fötts in i. Du måste hitta din flock på egen hand. ’Arv’ är en pjäs om flera generationer av gaymän i New York. Uppsättningen på Dramaten var åtta timmar lång, och ändå ville jag aldrig att den skulle ta slut. Regissören Carl Johan Karlson lyfte texten till magiska höjder. Vi satt med rollfigurerna på deras middagar, vi hängde med dem på klubbarna, vi sörjde tillsammans alla de som försvann under aids-åren. Det är hittills den enda gången jag gråtit som ett barn på teatern.”

9. ”The real housewives”, dokusåpa (2006–2025)

”Tänk dig en såpa skriven av Tennessee Williams och regisserad av Martin Scorsese. Eller en dokumentärserie om Romarrikets sista dagar, där bräckliga egon drabbar samman medan världen brinner utanför fönstren. ’The real housewives’-serierna följer rika kvinnor med varierande grad av narcissism i ett tiotal amerikanska städer. Detta monster till dokusåpafranchise har fans som Jon Hamm, Meryl Streep, Rihanna, Lady Gaga och Michelle Obama. En bra början är Salt Lake City, en av nykomlingarna i sammanhanget med bara en handfull säsonger. En av fruarna är sektledare och gift med sin styvmorfar, en annan blir dömd för bedrägeri medan kamerorna rullar. Men allra bäst är New York, särskilt under säsong 7–10, där replikerna är vassare än stilettklackarna.”

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Ola Andersson: Men hur ser de nybyggda villorna ut egentligen?

Kultur juli 15, 2025

Författare uttryckte stöd för Ukraina – döms till 14 års fängelse i Ryssland

Kultur juli 15, 2025

Underverken, del 25 av 56

Kultur juli 15, 2025

Hanna Fahl: Jordgubbstårta smakar sörja och förfall

Kultur juli 15, 2025

Kristina Lindquist: Att förbjuda Gazaborna att bada är en medveten grymhet

Kultur juli 15, 2025

Mästerliga ”Spegeln” är en gåtfull och magisk drömtripp

Kultur juli 15, 2025

Lena Dunhams utdragna sexscener är inget för de pryda

Kultur juli 15, 2025

Judiskt upprop till Kneecap: Välkomna till Sverige

Kultur juli 15, 2025

Magda Gad om egna tidningen: ”Etablerad media har fastnat i gamla spår”

Kultur juli 15, 2025

Redaktörens Val

Nya regnvarningar på flera håll – risk för översvämningar

juli 15, 2025

Ola Andersson: Men hur ser de nybyggda villorna ut egentligen?

juli 15, 2025

Läkare dömd för sexuellt ofredande – jobbar kvar

juli 15, 2025

Kina nära att gå om USA i den globala opinionen

juli 15, 2025

Författare uttryckte stöd för Ukraina – döms till 14 års fängelse i Ryssland

juli 15, 2025

Senaste Nytt

Forskare: Djur reagerar på ”skrik” från växter

juli 15, 2025

Magatrogna kritiska mot Trumps drastiska u-sväng

juli 15, 2025

Max Hjelm: På Fokus får man tala hur illa man vill om invandrare – om Gaza ska man helst inte säga något alls

juli 15, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?