För många amerikaner, kanske även en del av de mest inbitna Maga-supportrarna, är det svårt att förstå varför Trump har bitit sig fast vid en protektionistisk handelspolitik som hotar att knäcka inte bara USA:s ekonomi utan också hotar att driva hela världen till en recession.
I sitt tal i onsdags, av USA-presidenten proklamerad som ”Liberation day”, sade han:
– I årtionden har vårt land blivit plundrat, rånat och våldtaget av nationer nära och fjärran, av både vän och fiende. Amerikanska stålarbetare, bilarbetare, bönder och skickliga hantverkare […] led verkligen allvarligt.
Och så signerade han en presidentorder om höga strafftullar mot ett hundratal länder.
Sedan dess har världens aktiebörser fallit lika drastiskt som under den ekonomiska kraschen 2008 och pandemin 2020, och tunga ekonomer har kallat Trumps tullkrig för det värsta misstaget under deras livstid.
Trumps protektionism, avsky för frihandel och reglerade relationer mellan stater är inget nytt. Han har sedan lång tid hyst åsikten att omvärlden har utnyttjat USA genom att de har sålt varor till landet. Den världsbilden fick en kraftig förstärkning när Trump första gången kandiderade som president inför valet 2016.
Det kom genom ett tips från hans svärson Jared Kushner.
Trump hade bett Kushner att hitta en ekonomisk rådgivare till sin valkampanj. Kushner letade, och på Amazons hemsida fick han syn på en bok skriven av Peter Navarro, en ekonomiprofessor och skarp kritiker av Kina.
I boken, ”Death by China” från 2011, argumenterade Navarro för att Kina ägnar sig åt olagliga exportsubventioner och valutamanipulation som gör det omöjligt för amerikanska företag att konkurrera.
Hans lösning var att minska handelsunderskottet genom skyhöga tullar.
Bland ekonomiska experter betraktas Navarros isolationistiska åsikter som långt utanför den vetenskapliga huvudfåran, där tilltron till att frihandel gynnar tillväxt dominerar.
Men Trump tände på Navarros idéer och anlitade Navarro som sin ekonomiska rådgivare i valkampanjen 2016. Han byggde sin entusiasm på ett kort pm från Navarro, men hade sannolikt inte läst boken. I så fall kanske han hade märkt att Navarro hänvisade till en person som ska ha hetat Ron Vara, i själva verket ett anagram (bokstavsomkastning) för Navarro.
Navarro använde den uppdiktade figuren Ron Vara för att legitimera sin egen linje, och det bidrog till att Trump efter sin valseger utnämnde Navarro till Vita husets chefsrådgivare i handels- och industrifrågor. Han fick samma jobb när Trump återkom till makten i januari.
Det var i helgen som Rachel Maddow, programvärd i tv-kanalen MSNBC, påminde den amerikanska allmänheten om denna märkliga historia:
– I alla sina böcker har Peter Navarro åberopat en ekonomisk expert för att rättfärdiga sina åsikter om tullar, och den ekonomiska experten han citerar är någon som heter Ron Vara. Problemet är att Ron Vara inte existerar, att den som Navarro länge har hänvisat till för att förklara varför han ivrar så för tullar är en påhittad person. Han är en uppdiktad person som Navarro uppfann för att gång på gång kunna använda som expertkälla, sade Rachel Maddow.
Hennes slutsats: Trumps planer på strafftullar kom till genom ett fejkat pm, från en fejkad person med en fejkad e-postadress så att det skulle se ut som en seriös sak som debatteras av riktiga experter.
Resultatet är hittills att Trump har utraderat 6 biljoner dollars börsvärde och fört USA, världens rikaste land, och övriga världen till randen av en självförvållad global depression.