Donald Trump tillträder inte som USA:s president förrän om drygt två månader, men han uppför sig som om han redan har flyttat tillbaka till Vita huset.
Under det första dygnet efter att Trump deklarerat valseger över Kamala Harris ska han ha talat med ett 70-tal länders ledare, däribland Ukrainas Volodymyr Zelenskyj.
Men inget sades om någon kontakt med Vladimir Putin, som Trump så ofta uttryckt sin beundran för.
Till en början lät Putins talesman Dmitrij Peskov förstå att det inte fanns några planer på att den ryske presidenten skulle gratulera Trump till valsegern, eftersom Ryssland uppfattar USA som ett ovänskapligt sinnat land som ”direkt och indirekt bedriver krig mot vår stat”.
Men några timmar senare var tongångarna annorlunda. Då kom Putin med en gratulation från sitt residens i Sotji. Han hade bara lovord för Trump, särskilt för hans uppträdande vid mordattentatet:
– Det gjorde ett enormt intryck på mig. Han visade sig vara en modig människa, att han är en man.
Putin visade också stor förståelse för Trump: Att Trump inte lyckades med allt under sin första regeringstid berodde enligt Putin på att han omgetts av byråkrater som inte gav honom fria händer.
Och nu sade sig den ryske ledaren visst vara redo att tala med Trump om denne ringde, enligt uppgifter i Washington Post.
För att hans blivande amerikanske kollega inte skulle känna sig utom fara sände den Kremlkontrollerade stats-tv:n ett hånfullt inslag om Melania Trump, och visade ett antal nakenbilder från hennes tidigare karriär som modell.
En klassisk härskarteknik av Putin som med en klapp på Trumps huvud visar vem som är bossen.
Trump kan när han nu har talat med Putin hävda att han vill uppfylla ett löfte som han upprepade många gånger under valkampanjen: Vinner han valet ska han redan innan han tillträder som president se till att få slut på striderna i Ukraina.
Trumps metod att uppnå det skulle enligt flera av hans närmaste rådgivare vara att pressa Ukrainas både president Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin att nå en uppgörelse.
Hur den skulle se ut? Sannolikt att den femtedel av Ukraina som Ryssland har ockuperat lämnas åt sitt öde. Eller snarare det terrorvälde och etniska rensning som den ryska säkerhetstjänsten och militären utövar.
Det finns en annan hake med den modellen. Den ende som han kan utöva tryck mot är Zelenskyj, eftersom Ukraina för sin överlevnad är så starkt beroende av ekonomiskt och militärt bistånd från USA.
Däremot har han inte mycket att pressa Putin med även om han skulle vilja det. Putin har inga starka skäl att just nu kompromissa om fred. utan vill tvinga Ukraina ännu mer ned på knä. Trots enorma förluster i manskap och materiel anser Putin att kriget går bra för Ryssland.
Vad Trump sade till Putin vet vi inte. Enligt Washington Post ska han ha bett Putin att ”inte trappa upp kriget i Ukraina” och påmint om att USA har en ansenlig militär närvaro i Europa.
Mer klart är att de senaste dygnens signaler från Trump bara gått åt ett håll: mot Ukrainas intresse av att få bort de ryska ockupanterna från sitt land.
Trumps äldste son Don Jr, som anses ha inflytande på den framtida politiken, har postat en Ukrainafientlig video på Instagram där han spydigt hävdar att president Zelenskyj kommer att ”förlora sitt underhåll” när hans far tillträder som president.
Ett annat för Ukraina illavarslande tecken är att Trump i helgen meddelade att han inte avser att utnämna sin tidigare CIA-chef och utrikesminister Mike Pompeo till sin administration. Inte heller Nikki Haley, före detta FN-ambassadör som kandiderade mot Trump i det republikanska primärvalet, kommer på fråga.
Båda är starka förespråkare för USA-stöd till Ukraina.
Däremot uppges kongressledamoten Elise Stefanik vara aktuell som FN-ambassadör. Våren 2022 uttalade hon sig visserligen starkt för Ukrainas rätt att försvara sig mot Rysslands invasion, men i april 2024 röstade hon emot Joe Bidens stora biståndspaket på 61 miljarder dollar till Ukraina.
Läs mer:
Trump i samtal med Putin: Trappa inte upp kriget
Trump och Musk i samtal med Zelenskyj – ska ha lovat stöd