Händelserna går slag i slag. Samtidigt som Trumps sändebud Steve Witkoff i fredags överlade med Vladimir Putin i Moskva började detaljerna om USA:s förslag till en fredsuppgörelse i Ukraina att läcka ut. Avtalsförslaget lade Witkoff och utrikesminister Marco Rubio fram för Ukraina, Frankrike och Storbritannien i början av veckan.
Utkastet till avtal visade sig – som väntat – vara förmånligt för Ryssland, medan USA inte ger Ukraina några säkerhetsgarantier.
På lördagen fortsatte förhandlingskarusellen när Volodymyr Zelenskyj och Trump träffades i Rom, enligt båda var det ett ”konstruktivt möte”.
Det är inte förvånande, snarare logiskt, att det just var Witkoff som för fjärde gången på kort tid träffade Putin för att finslipa detaljerna på en uppgörelse om ett slut på kriget.
Det amerikanska avtalsförslaget ses av många ukrainare som oacceptabelt och som en belöning för Moskvas aggression. De menar att Ukraina säljs ut till Ryssland och ställs försvarslöst inför en ny rysk invasion.
Ingen amerikan, kanske med undantag av Trump själv, har lika vältaligt som Witkoff backat upp Rysslands officiella syn på kriget; att det är inte ett ryskt anfallskrig, utan en konflikt som Ukraina och västvärlden har provocerat fram.
Det är ingen långsökt misstanke att Putin, en före detta överstelöjtnant i KGB och specialist på påverkansoperationer, har haft inflytande på Witkoffs verklighetsbild under deras långdragna möten. Och sedan har Witkoff, som helt saknar utrikespolitisk och diplomatisk erfarenhet, förmedlat sina nyvunna förvridna ”kunskaper” till Trump: Att Barack Obama ”gav” Krim till Ryssland 2014. Att det är Kiev som bär skulden till kriget på grund av ambitionen att ansluta sig till Nato. Att Krim ”alltid” har varit ryskt och kommer att så förbli.
Trump har sedan han tillträdde brutit mot en rad etablerade normer. Den ”deal” som Trump erbjuder Ukraina är ytterligare ett övertramp. Nu godkänner USA-presidenten uttryckligen brott mot folkrätten. Enligt internationella konventioner, signerade av USA, får gränser inte ändras med våld. På så vis öppnar Trump för att framöver kunna ta kontroll över Grönland, Kanada och andra territorier.
Fredagens möte i Kreml varade i tre timmar och var enligt Putins utrikespolitiska rådgivare Jurij Usjakov ”konstruktivt och nyttigt”. En av de saker som ska ha diskuterats under mötet var möjligheten för direkta förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina. Usjakov uppgav att samtalet fört USA och Ryssland närmare varandra.
Helt överens på alla punkter har de två sidorna ännu inte blivit. ”Specifika element av överenskommelsen måste finjusteras”, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i en intervju med CBS. Men såväl han som Putin förefaller belåtna med vad Trump erbjuder. De har inte heller så bråttom som Trump, som blir allt mer otålig med att hans utlovade fred inte blev av på 24 timmar.
Utgår man från vad flera medier har rapporterat om USA:s avtalsförslag har Putin all anledning att vara nöjd. Frontlinjen fryses i nuvarande läge, vilket betyder att Ukraina i överskådlig tid har förlorat omkring en femtedel av sitt land. USA erkänner att den ukrainska halvön Krim, annekterad av ryska specialstyrkor 2014, juridiskt tillhör Ryssland. Även de ockuperade delarna av regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja stannar ”de facto” under rysk kontroll.
Ukraina erbjuds inga säkerhetsgarantier från USA och måste avsäga sig alla tankar om medlemskap i Nato. USA vill också lyfta de sanktioner mot Ryssland som infördes efter annekteringen av Krim 2014 och det storskaliga anfallskriget 2022.
Ukraina och EU har lagt fram ett motförslag, som utesluter ett ”de jure”-erkännande av att Ryssland ockuperar delar av Ukraina, men även i det förslaget finns en vapenvila som utgår från nuvarande frontlinjer.
Ukraina avstår enligt förslaget från att ansöka om Natomedlemskap. Men den stora skillnaden är att det innehåller trovärdiga säkerhetsgarantier, som motsvarar Artikel 5 i Natos fördrag. Och Ukraina ska få bygga sin försvarsmakt utan begränsningar.
Här står Ukraina och Europa inför ett svårt dilemma. Trump har hotat att dra sig ur fredssamtalen om parterna inte snart skriver under ett avtal. Godkänns avtalsförslaget är det ett grönt ljus för att folkrätten ersätts av den starkes rätt.
Å andra sidan skulle en USA-reträtt minska trycket på Ukraina att göra alltför stora eftergifter. Men det kan också få Trump att dra bort allt militärt stöd till Ukraina, och till och med blockera det för Europas del. Då står Europa och Ukraina ensamma i motståndet mot Rysslands expansionism.
Läs mer:
Kreml: Ryssland i full kontroll över Kursk