Efter en mörk måndag på världens börser höll finansmarknadsministern pressträff om det ekonomiska läget.
Sverige med sin låga skuldsättning, drygt 30 procent jämfört med EU-genomsnittet på 80 procent, står stabilt trots det osäkra läget, konstaterade Niklas Wykman (M).
– I tider av turbulens och oro ger det en trygghet och stadga kring att det finns kraft i svensk ekonomi.
– Sveriges möjligheter att agera är betydande, sade han.
Däremot kan det inte uteslutas att enskilda aktörer kan få problem, poängterade Wykman. Regeringens uppgift är nu att följa utvecklingen noga och vara vaksam på eventuella spridningseffekter inom det finansiella systemet.
Ministern får frågan om hur han ser på en eventuell ny finanskris.
– Det är inte en situation vi är i nu, men vi har beredskap utifall vi skulle hamna i ett sådant sammanhang.
Wykman ger olika exempel på vad som skulle kunna inträffa, men påpekar samtidigt att vi inte är där nu.
– Likviditetsproblem, tillitsproblem eller om det finns olika parter som inte kan fullfölja sina kontrakt. Det är den typen av olyckor som kan få mer allvarliga konsekvenser i det finansiella systemet, säger han till DN.
Donald Trump har hotat cirka 60 länder med tullar med start på onsdag. Däribland 20-procentiga tullar på varor från EU och ytterligare 34-procentiga tullar på kinesiska varor. Beskedet har lett till turbulens på börserna världen över.
Wykman säger att tullarna kan leda till negativa konsekvenser för svensk arbetsmarknad.
– Vi kan få många typer av negativa effekter in i den reala ekonomin av tullar, både av de direkta reala effekterna och via det finansiella systemet. Därför är det mycket bekymmersamt och Sverige med statsministern i spetsen agerar för att vi ska få så lite av det här dåliga som möjligt.
Kommer det att bli billigare för svenskarna att låna nu?
– Räntorna har gått ned på de tio åriga obligationerna. Jag vill inte göra några prognoser eller spekulera kring hur ränterörelserna i övrigt ser ut.