Alice är familjehemsplacerad sedan födseln. I mars tog Migrationsverket beslut om att utvisa flickan, vilket DN tidigare rapporterat om. Sexåringen har inte haft någon vårdnadshavare som kan ansöka om uppehållstillstånd åt henne på snart fem år.
Det ska inte vara möjligt, enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall.
– Socialtjänsten har ju en skyldighet att säkerställa att det finns en vuxen människa som kan agera för barnets bästa. Och om myndigheter gör fel, då måste man göra om och göra rätt.
Som minister kan hon inte kommentera enskilda ärenden.
– Jag hör ju talas om flera fall där det beskrivs hur socialtjänster har brustit i det här viktiga ansvaret. Det får inte hända, men när det sker blir jag naturligtvis besviken.
De senaste åren har flera lagförändringar gjorts för att stärka skyddet för barn i familjehem. Så sent som vid årsskiftet gjordes ändringar i Föräldrabalken som gör det lättare att flytta över vårdnaden till ett familjehem.
– Lagen är väldigt väldigt tydlig. Om ett barn riskerar att utvisas finns det särskilda skäl att överväga en överflyttning av vårdnaden, säger Camilla Waltersson Grönwall.
Vad är vitsen med att du och regeringen tar fram nya förslag för att skydda barnen om socialtjänsten ändå inte följer lagen?
– Din fråga är berättigad, men det ska ju inte finnas något alternativ till att myndigheter i Sverige följer lagen. Socialtjänsten har en skyldighet att följa svensk lag. Det står utom allt tvivel.
Alice placerades hos Julia och Andrea Schaffer Flemk i södra Stockholm under sommaren 2022. Sedan dess har de haft elva olika barn- och familjehemssekreterare.
Camilla Waltersson Grönwall konstaterar att det inte är ovanligt.
– Många av de frihetsberövade barn som jag möter beskriver liknande situationer. Att de har bytt socialsekreterare hur många gånger som helst innan de fyllt 18 år.
Kommuner som jobbar med mentorskap har lägre personalomsättning, enligt Grönwall. Hon menar att ett problem är att nyutexaminerade socionomer får ta hand om allt för komplicerade fall.
– Det är inte svårt att förstå att det kan leda till både sjukskrivningar och att man väljer att byta arbetsgivare. Därför behöver man arbeta tillsammans och få stöd av en mer erfaren kollega.
Under de två och ett halvt år som Andrea och Julia varit familjehem har de återkommande lyft att Alice inte har någon vårdnadshavare.
De skickar med en fråga till ministern:
Vad ska man som familjehem göra när man inte får gehör hos socialtjänsten?
– Du ska få gehör som familjehem. Vi vill se fler familjehem och jag förstår den oro och rädsla som finns för att våga bli familjehem när man inte känner att man får stöd, eller när det till och med riskerar att ske misstag från socialtjänstens sida som handlar om att man helt enkelt inte uppfyller lagens intentioner. Det ska ju inte ske.
Hon säger att regeringen i närtid kommer att presentera ett ”familjehemspaket”.
– Vi kommer att säkerställa att det finns en process där familjehemmen ska kunna föra sin talan. Men jag får återkomma till det när förslaget presenteras.
Så det är inte uteslutet att familjehem själva ska kunna ansöka om vårdnadsöverflytt?
– Jag kan inte kommentera det i dag eftersom det arbetet pågår och bereds just nu.
På fredagen tog Migrationsdomstolen beslut om att återförvisa Alices ärende till Migrationsverket, där det ska göras om.
Alice heter egentligen någonting annat.
Läs mer:
Sexåriga Alice riskerar att utvisas ensam till Thailand