På bara några månader har vågskålarna tippat. Nyss var en akademisk karriär i USA något svenska forskare suktade efter. Nu väcker blotta tanken oro.
– Vi får mängder med frågor från studenter som ska på utbyte till amerikanska universitet, kring hur de ska tänka och förhålla sig. Det är en extraordinär situation när USA ändrar i redan publicerade verk och omöjliggör viss forskning, säger rektorn för Umeå universitet, Tora Holmberg.
Dekanen för den medicinska fakulteten i Uppsala, Karin Forsberg Nilsson, håller med.
– Mina amerikanska kontakter på hög nivå inom universitetsvärlden vittnar om fullständigt ohållbara arbetsförhållanden. Forskningsfinansiering dras undan av politiska skäl och personer med fullt giltiga tillstånd att forska hos dem utvisas för att de uttryckt en åsikt, säger hon.
Den amerikanska politiken drabbar också forskare, här i Sverige. Göteborgs universitet beviljades till exempel två miljoner dollar i slutet av förra året för ett projekt som knappt hann börja innan givarmyndigheten USAID lades ner.
I en enkät som DN skickat ut till samtliga svenska lärosäten skriver även Lund, Luleå och Karolinska institutet att de tvingats stoppa konkreta projekt av samma anledning.
Göteborgs universitet svarar att de befarar att forskningen rent generellt är hotad:
”En tydlig konsekvens av att USA krymper stora organisationer och bidragsgivare, som NIH, NSF och USAID, är att det påverkar möjligheter till samarbeten på sikt. Framgångsrik forskning förutsätter långsiktiga och stabila förutsättningar och finansiering.”
Men Trumpadministrationens politik öppnar också för svenska förstärkningar. Nästan alla i DN:s enkät svarar att de arbetar aktivt med att värva akademiska stjärnor från USA. I slutet av förra veckan kallade utbildningsminister Johan Pehrson (L) till ett rundabordssamtal.
– Det går ju rätt vilt till i Vita huset och det är väldigt dåligt för forskningen där. Då ska vi ju säga bara: Se här, Amerika! Välkomna hit. Vi kan erbjuda tillit. Vi har akademisk frihet. Vi har inte alltid lika höga löner som i USA, men å andra sidan har vi ett fungerande välfärdssystem, säger ministern.
Johan Pehrson vet att många andra länder är inne på samma linje, men säger att han har en fördel i dragkampen.
– Vi tittar nu på att tidigarelägga utrullningen av karriärstödet med anledning av vad som händer i USA. Här har vi en styrka, gentemot våra europeiska vänner som gärna vill ha samma sak som jag. De har sämre långsiktiga resurser.
Kommer du ordna ett snabbspår för amerikaner?
– Vi ser över möjligheterna för Vetenskapsrådet att sammanställa all information så att de universitet som vill locka till sig forskare kan göra detta. Och sen har vi en färdig utredning om att förenkla migrationsreglerna som jag hoppas att vi ska sätta full fart på.
– Men den stora poängen är att vi har ordinarie medel som regeringen har växlat upp i forsknings- och innovationspropositionen. Inga tillfälliga, akuta insatser, utan långsiktigt.
Umeårektorn Tora Holmberg var en av dem som deltog i rundabordsmötet och uppskattade initiativet. Liksom många andra akademiker tycker hon dock att regeringens egen forskningspolitik också har sina brister.
Johan Pehrsons föregångare, partikamraten Mats Persson, halverade universitetsstyrelsernas mandatperioder, drog in forskningsmedel som gått via biståndet och satte bestämda mål för spetsforskningen.
Tora Holmberg hoppas att Johan Pehrson är öppen för en lite annan inriktning när han nu vill locka hit den amerikanska potentialen.
– Det här är ju ett tillfälle att visa allvar med att man vill stärka den akademiska friheten. Jag tror det är viktigt att säga att här får vi forska inom alla områden som behöver beforskas.
Utbildningsministern svarar att han har stor respekt för det universiteten för fram.
– Jag är beredd att lyssna, men det finns ingen – var sig nu eller i tidigare regeringar – som jag upplever har petat i forskningen. Däremot har det ju getts uppdrag om att man ska hålla ett särskilt fokus på genus, och jag säger i stället att man ska jobba med banbrytande teknik. Jag är beredd att ta den kritiken, säger Johan Pehrson.
Läs mer: Hon söker nyckeln till att bota cancer men nu stryps forskningsanslagen i USA