Nu har tidsfristen löpt ut för EU-kommissionen, övriga EU-länder och andra intressenter att lämna sina synpunkter på den nya lag som regeringen föreslår. Lagen tillåter försäljning av alkohol i liten skala på vingårdar, ölbryggerier och hos sprittillverkare.
– Vi har hittat en formel för att värna detaljhandelsmonopolet, men också att kunna införa hantverksmässig småskalig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Just det har många tvivlat på, bland annat juristerna i Lagrådet. I höstas påpekade de att rättsläget är oklart eller osäkert när det gäller om nya lagen är förenlig med EU:s bestämmelser. Men rådet konstaterade också att det ligger inom regeringens handlingsutrymme att ta sådana risker.
EU-kommissionen, som övervakar att EU:s gemensamma regler efterlevs, har inte lämnat några synpunkter på förslaget. Därmed kan regeringen gå vidare med sina planer. Den 21 januari lämnar regeringen sin proposition till riksdagen för behandling, enligt Forssmed.
Den som vill sälja alkohol enligt begränsningarna som regeringen föreslår (se faktaruta) ska söka tillstånd hos sin kommun.
Hinner kommunerna med detta till den 1 juni, när lagen ska träda i kraft?
– Det är vår bedömning. Kommunerna är inte obekanta med den här typen av frågor eftersom man hanterar till exempel serveringstillstånd.
Ministern understryker att alkoholförsäljningen måste ske i samband med något slags besöksarrangemang. Det har varit regeringens huvudargument gentemot EU-kommissionen för att klara såväl gårdsförsäljning som monopol.
– Det här är inte detaljhandel. Det här är inte ett alternativ till Systembolaget. Utan det är i samband med ett besök, där man just fått en föreläsning om eller upplevt tillverkning av en dryck, som man ska kunna köpa med sig ett par flaskor hem.
Jakob Forssmed framhåller att regeringen inte försöker ändra svensk alkoholpolitik. Alkohol ska fortsatt vara högt beskattad och tillgängligheten begränsad. De nya försäljarna ska inte heller få sälja till exempel vin eller öl till extrapris för att locka till sig besökare.
I sina diskussioner med EU-kommissionen har regeringen sagt att gårdsförsäljningen inledningsvis är en tidsbegränsad reform under sex år och att man ska göra en utvärdering i slutet av perioden.
– Men vår ambition är att detta ska vara en långsiktig reform. Att det initialt görs en tidsbegräsning var ett förslag från utredningen, som även Lagrådet lyfte fram. Det är en försiktighetsåtgärd i relation till det EU-rättsliga.
Då är det inte detaljhandelsmonopolet som upphör
Jakob Forssmed säger att om det senare visar sig att gårdsförsäljningen inte är förenlig med Systembolagets detaljhandelsmonopol, blir det gårdsförsäljningen som ryker.
– Då är det inte detaljhandelsmonopolet som upphör.
Om andra följder, som kraftigt ökad alkoholförsäljning eller att till exempel många producenter missköter sig, kan få regeringen att avbryta försöket är mer oklart.
– Vår intention och vår tro är att med de begränsningarna som har införts så kommer detta att fungera väl.
Fakta.Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker
Regeringen vill att småskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker införs den 1 juni.
Vid varje enskilt tillfälle ska en kund få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.
Runt 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs av förslaget.
Villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol.
För vintillverkare gäller dessutom att vinet måste framställas av druvor från gårdens egna odlingar.
Läs mer:
Expert om gårdsförsäljningen: ”Räkna med att någon kommer att testa lagstiftningen”
Svenska vinmakare kan få sälja själva: ”Sensationellt”