Efter söndagens avbrutna match mellan Djurgården och Hammarby har båda klubbarna kritiserat polisens beslut att dra in tillståndet för derbyt. Hammarbys säkerhetsansvarige har kallat det för ett populistiskt beslut och har anklagat polisen för att ”visa sig på styva linan”.
Kritiken möts av oförstående från en av de ansvariga ministrarna, socialminister Jakob Forssmed (KD).
– I första hand bör man rikta ilskan mot de supportrar som återkommande och utstuderat ägnar sig åt detta och göra mer för att komma tillrätta med det. Sen kan man alltid ha olika åsikter om enskilda beslut. Jag konstaterar att polis på plats gjorde bedömningen att arrangemanget inte kunde genomföras på ett tryggt och säkert sätt. Det är inget som jag tänker överpröva, säger han till DN över telefon på måndagen.
Han kallar de scener som utspelade sig på Tele2-arenans läktare i helgen för oacceptabla. Personer i Djurgårdsklacken kastade in bengaler och smällde knallskott.
– Vi kan inte ha det så här säsong efter säsong. Alla ska kunna gå på fotboll och känna sig trygga.
Förra året tillsatte regeringen en utredning om åtgärder för att minska läktarvåld och andra ordningsstörningar på idrottsevenemang.
– Det går ut på att vi ska kunna utdöma fler tillträdesförbud än i dag. Och att man ska kunna skärpa straffen för den som använder utskjutande pryoteknik, stormar en plan eller maskerar sig på en arena, säger han.
Regeringen vill också utöka möjligheterna för polis och arrangörer att utbyta videomaterial för att lättare kunna identifiera personer.
Jakob Forssmed har tillsammans med sin regeringskollega justitieminister Gunnar Strömmer (M), haft totalt fyra möten tillsammans med supporterklubbar, arenaägare, arrangörer och klubbar.
– Det har funnits en större enighet kring att vi inte längre kan ha det så här: Svensk elitfotboll har skärpt reglerna och Svenska fotbollförbundet jobbar med ytterligare förändringar som de vill se och ska besluta om. Det har också varit bra att arenaägarna har varit med för att se vad de kan bidra med när det gäller pyroteknik förs in på arenorna.
Men uppenbarligen har åtgärderna inte varit tillräckliga, anser Forssmed. Det måste till en kulturförändring i svensk fotboll, menar han.
– Vi kan inte ha ledare och spelare som tonar ner eller bagatelliserar ett farligt beteende på läktarna. Tyvärr har vi så sent som den här säsongen hört spelare i allsvenskan som tycker det är kul med bangers. Det är farligt, skadligt och väldigt allvarligt. Om man som spelare går ut och säger att det är kul så säger man till supporters att fortsätta kasta bangers och använda farlig pyroteknik.
Vilka spelare tänker du på nu?
– Jag tänker till exempel på en spelare i en Göteborgsklubb som sa detta för en tid sen.
Gais spelare Axel Henriksson kritiserades efter en intervju med SVT tidigare i höstas där han sa att han tycker att det är kul med bangers. Ett uttalande han sedan backade från.
Läs mer: Så gick det till när polisen bröt Stockholmsderbyt: ”De hade en egen tolkning”
Supportrar utanför stängda arenan: ”Måste finnas ett sätt att sätta dit dem”