Ett forskarlag på brittiska Cambridge-universitetets astronomiinstitut har upptäckt preliminära bevis för att det kan finnas liv på en annan planet med flera egenskaper som vore gynnsamma för levande organismer. Redan 2019 hade man med hjälp av James Webb-teleskopet upptäckt vattenångor, senare även koldioxid och metan.
De nya fynden från exoplaneten K2-18b är dimetylsulfid eller varianten dimetyldisulfid, eller båda. Det rör sig om gaser som är nära förknippade med liv – hos oss produceras de bland annat av plankton, bakterier, växter och svampar. De har också förhållandevis kort halveringstid, vilket skulle det tyda på att något producerar dem.
– Den mängd vi uppskattat i atmosfären är tusentals gånger högre än vad vi har på jorden. Så om kopplingen till liv är på riktigt, då kommer det visa sig att den här planeten kryllar av liv, säger forskningsledaren Nikku Madhusudhan till BBC.
– Detta är det starkaste beviset hittills på att det möjligen finns liv där ute. Jag kan uppriktigt säga att vi kan bekräfta den här signalen inom ett till två år. Om vi kan bevisa att det finns liv på K2-18b skulle det i princip bekräfta att liv är mycket vanligt i galaxen.
K2-18b är en så kallad superjord som upptäcktes 2015. Dess massa är nästan 9 gånger jordens och radien närmare 2,4 gånger så stor. Det tar 32,9 dygn för den att kretsa ett varv kring sin sol K2-18 i stjärnbilden Lejonet på ett avstånd långt nog för att bedömas som beboelig.