I november 2023 greps en 22-årig och en 23-årig man på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.
Utredningen som följde var omfattande och involverade polis på flera kontinenter. Männen misstänks ha rest mellan länder som Thailand, Panama och USA tillsammans med flera andra unga svenskar och utfört telefonbedrägerier riktade mot pensionärer i Sverige. Totalt har fallet 130 målsägare.
Åtal i bedrägerihärvan väcktes i mars i år. Men under utredningens gång har uppgifter om fler brott dykt upp. Männen som greps på Arlanda misstänks nu även för människorov, grov våldtäkt samt mord på två personer som arbetat för dem i Etiopien.
På onsdagen häktades de båda männen, som i dag är 24, respektive 25 år gamla, på sannolika skäl misstänkta för de nämnda brotten. Männen kallades in efter varandra i Göteborgs tingsrätt och tog emot beskeden utan att röra en min.
Linda Wiking är kammaråklagare i ärendet, som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om. Enligt henne försvann personerna som misstänks ha mördats för drygt tre år sedan, efter att ha rest till Etiopien.
– Vi vet att de har kommit fram och vi vet en del om deras göromål därnere. De är hemmahörande i Sverige. Nära anhöriga vet om att vi gått in med häktningsframställan, men av respekt för dem vill jag inte säga så mycket mer än, säger Linda Wiking.
Åklagaren säger att offren misstänks ha arbetat med bedrägeriverksamheten.
– Ja, det tror vi. Eller att syftet i alla fall var att de skulle göra det.
Advokaten Björn Hurtig, som försvarar 25-åringen, säger att hans klient ”nekar i sten” till anklagelserna.
– Jag tycker att bevisningen är extremt tunn vad gäller vissa misstankar – särskilt mord, säger han.
Även 24-åringen nekar till anklagelserna. Enligt kammaråklagare Linda Wiking består bevisen bland annat av förhörsuppgifter och en film. I utredningen av de misstänkta bedrägerierna förekommer uppgifter om att två personer blivit inlåsta in i en källare, misshandlade och fått sina fingrar avklippta.
Offren ska också ha tvingats utsätta varandra för sexuella övergrepp.
”… båda dog. Det är något jag har hört, jag var inte där”, säger en person i förhör.
Enligt uppgifterna ska brotten ha begåtts i Etiopien. Flera personer som får frågor om landet av utredarna svarar undvikande eller med ”inga kommentarer”.
Rättegången som rör de misstänkta bedrägerierna pågår parallellt med utredningen av de nya misstankarna. Utöver männen som häktades under onsdagen anklagas ytterligare tolv personer för grovt bedrägeri.
I den över 10 000 sidor långa förundersökningen tecknar många av de misstänkta bedragarna en bild av en mardrömslik tillvaro, mitt i olika semesterparadis.
Flera av dem beskriver hur 25- och 24-åringen varit en del av ett ledarskikt som kontrollerat de övriga. 25-åringen ska ha kallats för ”Boss”. Personerna som utfört telefonbedrägerierna ska enligt åtalet ha tvingats lämna ifrån sig sina pass, behövt be om lov för att gå ut och misshandlats om de inte följt ledarnas regler.
Bedragarna ska ha bott och arbetat tillsammans i Förenade Arabemiraten, USA, Panama, Thailand och på Malta och Cypern.
Anteckningar i 24-åringens telefon visar att han skrivit detaljerade rapporter om vad de andra gjort under dagarna. Det handlar om allt från toalettbesök till vad olika personer äter, och ifall de lyckats med sina bedrägeriförsök eller inte.
”… verkar ha hamnat i en svacka man märker att han tappar självförtroendet snabbt i sina samtal”, skriver mannen i en av anteckningarna.
Utöver bedrägerierna åtalas den 24- och den 25-åriga mannen även för en ”synnerligen grov misshandel”. Enligt vittnesuppgifter ska männen ha bundit fast en medlem i gruppen vid en stol, slagit och sparkat honom. Flera av personerna som åtalas för bedrägerierna uppger att de tvingades bevittna misshandeln och torka upp blodet efteråt.
”De tog även påsar över hans huvud och ströp honom så att han tuppade av. De gjorde det i två omgångar”, säger ett av vittnena.
Rättegången i bedrägerihärvan väntas pågå fram till juni. När ett eventuellt åtal kan väckas gällande de misstänkta morden i Etiopien är svårt att svara på, enligt åklagaren Linda Wiking.
– Vi är beroende av att få in en del uppgifter från utlandet – och det kan ta tid, säger hon.
Läs mer:
Äldre lurades på 17 miljoner – bedragare misstänks ha misshandlats