För drygt en månad sedan kallade Muharrem Demirok hastigt in till en presskonferens i riksdagens presscenter. Där läste han upp ett förberett anförande, meddelade sin avgång och gick sen därifrån utan att svara på några frågor.
Varför gjorde du så?
– Jag tyckte jag hade sagt allting egentligen. Det är klart att det fanns många frågor och många spekulationer men jag tyckte ändå att jag hade ett ganska uttömmande svar, säger Muharrem Demirok.
Fem veckor efter avgångsbeskedet möter DN honom på hans riksdagskontor i Gamla stan. Det har bara gått drygt två år sedan han tog över rummet efter företrädaren Annie Lööf och det är fortfarande ganska kalt och opersonligt inrett. Den 3 maj ska han lämna kontoret för gott, och en ny C-ledare ska flytta in.
Muharrem Demirok vill nu ge sin bild av varför han valde att avgå. Hans förklaring är att den interna diskussionen om C:s hållning i regeringsfrågan till slut blev så infekterad att det inte längre var möjligt för honom att stanna kvar.
– Kritiken fick också en väldigt tydlig riktning genom att udden riktades mot mig, mitt ledarskap, och min person. Jag kände att den här splittringen står i vägen för att Centerpartiet ska kunna göra ett bra val. Då valde jag att kliva av.
Varför stannade du inte och tog fajten?
– Splittringen och kostnaden för att ta den fajten skulle vara väldigt stor. Det skulle vara ett väldigt högt pris att betala. Jag ville inte att min person skulle bidra till en ytterligare splittring.
Muharrem Demirok är delvis självkritisk till att han inte redan från början begärde ett mandat av sitt parti att sätta ned foten i regeringsfrågan. Den första frågan han fick som nyvald partiledare var med vem han ville regera och den har sedan återkommit regelbundet utan att få något tydligt svar.
– Den frågan har förföljt oss. Varje gång vi har presenterat politik så har nästan alltid följdfrågan blivit: men med vilka ska ni få igenom det här? Hur ska ni få genomslag för den här politiken?
Bakgrunden är att C ända sedan alliansens upplösning har famlat efter sin roll i den parlamentariska verkligheten. C:s motstånd mot att samarbeta med framför allt SD men också V har lett till att partiet blivit allt ensammare i en allt mer polariserad omgivning.
I en DN-intervju 2023 sade Muharrem Demirok att Magdalena Andersson är den som är mest lämpad att leda en regering. Annie Lööf hade gett ett liknande besked tätt inpå valet 2022 och den nyvalde C-ledarens uttalande väckte ingen större uppmärksamhet just då.
Men att det finns ett internt motstånd mot den linjen blev uppenbart i höstas. Anonyma källor kunde berätta om upprörd stämning på partistyrelsemöten och ilska över att C-ledaren argumenterade för ett närmande till S.
– Jag kände ett starkt behov av att vi måste börja ta i det här. Jag kunde inte fortsätta att få frågan om hur vi ska kunna få inflytande utan att känna att jag riktigt har ett mandat från partiet.
Enligt Muharrem Demirok blev det sedan en stor frustration bland många centerpartister när de interna diskussionerna läckte till medierna.
– Det skapade en enorm känsla av misstro och besvikelse men också ilska. Det tog mycket på krafterna. Allt syre togs upp av de här anonyma läckorna och den splittring som Centerpartiet uppvisade.
Trots upprepade följdfrågor kan Muharrem Demirok inte redogöra för vad splittringen egentligen bestod av.
– Det går inte att beskriva det så enkelt som att det fanns två linjer som stod mot varandra. Splittringen som vi har hamnat i har inte handlat om två självklara val.
Men om det fanns en så hård splittring som du beskriver så måste det ju funnits någon slags polarisering?
– Det finns inget sånt definierande ögonblick. Jag initierade ett samtal och en intern diskussion för att kunna knåda det här gemensamt och i det så skapades någon friktion som jag inte riktigt kan sätta ord på.
– När läckorna var anonyma och det riktades kritik mot mig så var det svårt att bemöta innehållet i den kritiken. Det var inte så att det fanns två linjer och sen blev det en konflikt.
Vet du vilka det var som läckte?
– För mig spelar det egentligen ingen roll vilka det är. Men jag vill vara tydlig med att de har tagit sig en enormt stor frihet. De har skapat en splittring i Centerpartiet som har varit svår.
Han menar att han i första hand ville ha en diskussion där alla frågor kom upp på bordet.
– Skulle vi till exempel kunna tänka oss en januariavtalslösning igen? Min roll var att börja ta den diskussionen. Vi behöver ha en tydlighet gentemot väljarna och våra företrädare om hur vi vill få igenom vår politik.
Han har inte själv något tydligt svar på vilken väg C bör välja. Han framhåller dock att de forna allianskollegorna har bundit upp sig så hårt vid Sverigedemokraterna att ett sådant samarbete är svårt att se framför sig. Allt samarbete där SD ingår är uteslutet.
– Men om du plockar bort Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna så finns det en hel värld av förutsättningar för att kunna hitta en väg framåt. Då måste man också vara beredd att kunna agera utifrån det. Och när andra gör vissa val, ja då måste vi klara av att hantera det och inte fastna i en annan uppfattning av verkligheten.
Hans uppmaning till partiet är nu att det enas bakom den nya partiledaren. Att partiledaren känner att den har ett tryggt och stabilt mandat att göra det som krävs för att Centerpartiet ska få inflytande.
– Vi har så mycket bra politik men vi måste också kunna få en möjlighet att genomföra den. Annars blir det ju bara en teoretisk övning i bra politik och det gynnar varken partiet eller Sverige.
Muharrem Demirok har ännu inte bestämt sig för vad han ska göra när han slutar som partiledare.
– Jag håller fortfarande på att fundera på vad nästa steg ska bli. Jag har ännu inte landat i om jag kommer att sitta kvar i riksdagen eller inte.
Läs mer: Interna missnöjet i C: ”Gått i vågor sedan i höstas”