Vad är det som har hänt?
Den 39-åriga miljardären Pavel Durov greps under lördagen i Frankrike efter att hans privatjet landat på flygplatsen Le Bourget norr om Paris. Pavel Durov grundade Vkontakte, som fungerar som ett ryskt Facebook, 2006. 2013 lanserade han meddelandeappen Telegram. Året efter lämnade han Vkontakte och Ryssland efter konflikter med ryska myndigheter.
På måndagen uppgav fransk polis att Durov fortfarande sitter frihetsberövad och utreds av landets nationella cyberbrotts- och bedrägerienheter. Han ska ha brustit i samarbetet för att stävja cyberbrott och ekonomiska brott på Telegram. Mer specifikt anklagas Telegram för att allt för dåligt moderera innehållet på plattformen, vilket enligt myndigheter lett till att den kunnat användas i kriminella syften, enligt franska medier.
Hur används Telegram och av vilka?
Telegram är inte, som till exempel Facebook Messenger, en ren meddelandeapp. Den kan visserligen användas för att skicka meddelanden mellan två personer. Men användare kan också skapa kanaler som kan följas av andra, ungefär som på Facebook och X, tidigare Twitter. Telegram kan också användas för stora gruppchattar på upp till 200 000 personer.
Telegram har i dag nästan en miljard aktiva användare. Tjänsten marknadsför sig som ett säkert och privat sätt att kommunicera på och är populär i länder som Indien, Ryssland och Iran. I samband med Rysslands invasion har Ukrainas president Zelenskyj använt sig av Telegram för att få ut sina budskap, och i Ryssland använder många oppositionella tidningar tjänsten som sin huvudkanal.
Då Telegram sällan stänger av användare och kanaler har den i Europa och USA framför allt kommit att användas av högerextremister, konspirationsteoretiker och andra grupper som ofta ser sina konton stängda av de mer strikta sociala medier-sajterna. I Norden har Telegram också använts för att förmedla kriminella uppdrag. Enligt franska TF1 Info är det förekomsten av narkotikaförsäljning, dokumenterade sexuella övergrepp av barn och bedrägerier på Telegram som föranlett gripandet.
Vad kan hända nu och hur påverkas andra liknande tjänster?
Telegram har i ett uttalande uppgett att man följer europeiska lagar, specifikt den så kallade DSA-lagen som trädde i kraft 2022 och bland annat reglerar hur onlineplattformar ska begränsa förekomsten av olagligt material. ”Telegrams vd Pavel Durov har ingenting att dölja och reser regelbundet inom Europa”, skriver företaget vidare i ett inlägg på X.
Enligt fransk lag får en person vara anhållen i upp till 96 timmar, sedan måste en domstol fatta beslut om huruvida personen ska häktas eller släppas på fri fot.
Som New York Times rapporterar har EU och USA flera gånger tidigare frågat ut ledare för sociala medier-företag om innehållet på deras plattformar. Det är dock ytterst sällsynt att en företagsledare gripits för innehåll som ska ha publicerats på en plattform denne driver. EU har som ett resultat av DSA-lagen inlett granskningar av Meta, Aliexpress, Tiktok och X. Det är dock är dock bara X som man hittills hotats med de böter brott mot lagen kan innebära och det är oklart om gripandet av Pavel Durov har någonting med den att göra.
Läs mer: EU hotar X med miljardböter