Naturhotellet Stedsans, som ligger i den halländska skogen, har uppmärksammats i både svenska och internationella medier. Turister och influerare från andra länder har vallfärdat till den svenska skogen för en hållbar och lyxig upplevelse.
Nu ligger de 16 trästugorna öde. Bakom den Instagram-vänliga idyllen dolde sig en annan verklighet, vilket avslöjades i ett DN-reportage i samarbete med danska tidningen Politiken.
Potentiella miljöbrott, miljonskulder, kunder som upplever sig lurade, avfall som dumpats i naturen och 158 kvarlämnade tunnor med mänsklig avföring.
Ägarna var det danska, kända kockparet Flemming Hansen och Mette Helbæk. Paret har nu flytt till Guatemala, där de ska driva ett nytt hotell med hållbar profil. Genom sociala medier och hyllningsreportage i medier kunde paret i Sverige nå ut med sin verksamhet.
Men draghjälpen har också kommit från en svensk myndighet.
Region Halland har under flera år, med skattebetalarnas pengar, stått för bjudresor åt kända influerare till Stedsans. Personer som driver stora konton i sociala medier med fokus på bland annat mat och resor har bjudits. Men även journalister som jobbat för stora, danska nyhetsmedier har fått resor arrangerade.
Region Halland har bland annat betalat för resor och boende. Det handlar om olika former av arrangemang för över 15 personer, enligt fakturor och underlag som DN tagit del av.
”Vilken otrolig upplevelse. Nästan övernaturlig”, skrev exempelvis Frida Lund på mode- och livsstilssajten Elle efter sin resa.
Majoriteten av bjudresorna skedde efter att kommunen upptäckt flera miljöbrister på naturhotellet. År 2018 noterade deras inspektörer att smutsigt vatten, urin och mänsklig avföring dumpades i naturen.
Lars Delling, som länge jobbade på naturhotellet, är kritisk till regionens agerande.
– Det låter ju helt jävla uppåt väggarna att regionen bjuder kändisar på det, säger han.
Region Halland har, via myndighetens avdelning för besöksnäring, även producerat och publicerat åtminstone tre egna reklamartiklar om Stedsans. Därutöver har regionen skickat ut fem pressutskick där naturhotellet nämnts, och genomfört en reklamkampanj mot danskar för att locka dem till skogsresorten.
Både reklamartiklar och inlägg i regionens sociala medier ska nu ha tagits ned eller redigerats efter avslöjandet. Jimmy Sandberg är verksamhetsschef för Visit Halland vid regionen.
– Stedsans finns ju inte längre. Sedan kom granskningen som en chock för oss. Det är klart att det påverkar även Halland, säger han.
Varför har ni varit så engagerade i att marknadsföra Stedsans?
– Det är vårt politiska uppdrag att positionera Halland mot besökare. För att visa vad som finns att uppleva.
Gör ni någon kontroll av företag innan ni marknadsför deras verksamhet och arrangerar sådana här resor?
– Vi litar på det svenska systemet i den bemärkelsen. Vi har inget tillsynsuppdrag på Visit Halland. Men vi har en väldigt tät dialog med alla de halländska kommunerna. Så vi får signaler från dem om vad som händer.
Så ni kände till att kommunen hittade allvarliga brister på Stedsans redan 2018?
– Nej.
Hur ser ni på det här nu?
– Det är lätt att vara efterklok. Vi har gjort det vi gjort, och då visste vi inte det vi vet nu.
Läs mer:
Lovades lyx i skogen – lämnades med 158 tunnor avföring