Donald Trump har varit tydlig med att han tänker införa tullar på utländsk import till USA om han blir president. Han har föreslagit tullar på 60 procent på import från Kina och 10–20 procent på import från andra länder.
Om Trump gör verklighet av dessa tullar räknar Kommerskollegium med att Sveriges export till USA kommer att minska med 16 procent.
– Det är främst den tunga industrin i Sverige, i synnerhet fordonsindustrin, som skulle drabbas, säger Felinda Wennerberg, ämnesråd och ansvarig för USA-frågor på Kommerskollegium.
EU bör svara genomtänkt på eventuella tullar för att inte förvärra handelssituationen, enligt Felinda Wennerberg.
– EU är en viktig handelspartner för USA, och unionen borde därför ha en strategi för att visa hur ökad handel kan stödja bägge parters ekonomi och politiska mål.
Svenskt Näringsliv hoppas också att EU ska svara på Trumps kommande handelspolitik med försiktighet. Den svenska regeringen bör dessutom vara drivande inom EU kring hur den europeiska responsen bör se ut, menar Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.
– Sverige har hög trovärdighet i frihandelsfrågor och måste vara väldigt aktiva i diskussionerna som pågår i Bryssel. Vi behöver vara en resonerande röst inom EU, där många aktörer vill att vi ska svara direkt med samma mynt.
Vissa skeptiker har menat att Trump historiskt inte har genomfört alla åtgärder som han utlovat. Men inom handelspolitiken har han varit konsekvent, enligt Anna Stellinger.
– Jag tror att man gör ett misstag om man inte tar det här på allvar. Han genomförde allt han lovade på handelsområdet under den förra mandatperioden. Min bedömning är att vi behöver ta frågan om Trumps tullar på allvar, säger hon.
Flera svenska företag som säljer produkter i USA har redan egen tillverkning i landet. På så vis kan de slippa undan tullar, samt gynnas av att den amerikanska bolagsskatten sannolikt kommer att sänkas med Trump som president. Men Anna Stellinger påpekar att de ändå lär påverkas indirekt, eftersom många insatsvaror importeras från andra länder.
Enligt Vlad Månsson, USA-chef och handelssekreterare på Business Sweden, är det framför allt små och mellanstora svenska företag utan egen produktion i USA som riskerar problem med Trumps tullar.
– Det kan vara känsligt att prata om exakt vilka de är, men man kan ju tänka sig till exempel underleverantörer till sådana som GM, Ford och Stellantis, säger Månsson.
Hans bild är att många svenska företag med verksamhet i eller koppling till USA hade hoppats på ett annat valresultat.
– Merparten av bolagen vi har pratat med, även om de inte alltid säger det, upplever att de hade gynnats något mer av en lite mer förutsägbar president och policyer som fortsätter satsa på den gröna omställningen, säger Vlad Månsson.
Donald Trump har också indikerat att han vill göra sig av med IRA (inflation reduction act) som infördes under Joe Bidens styre. En massiv satsning om hundratals miljarder dollar som på olika sätt gör det mer attraktivt med gröna investeringar i landet.
Enligt Vlad Månsson är det inte så många svenska företag som har tagit del av stöden inom IRA direkt, men desto fler har indirekt gynnats av ökad efterfrågan tack vare IRA-satsningar.
Samtidigt tror han att det kan bli svårt för Trump att ta bort IRA helt.
– Han kan göra det väldigt svårt att ta del av de här pengarna och mer eller mindre döda det på det sättet, även om det kanske blir svårt att faktiskt ändra lagen som sådan, säger Vlad Månsson och tillägger:
– Det kan också bli svårt politiskt. Nästan 70 procent av projekten som får pengar av IRA har hamnat i republikanska delstater. Det vore lite att skjuta sig själv i foten politiskt att döda programmet helt då.
Läs mer: ”Börserna inte redo för en ohämmad Trump”