Den lista på tabubelagda ord, som går att ta del av för en utomstående, är upprättad av amerikanska PEN –organisationen som sedan 1921 arbetar för det fria ordet i världen.
PEN har sammanställt de uttryck som amerikanska myndigheter börjat ta bort eller undvika, sedan Donald Trump tog över som president: ”Abort”, ”Kvinna”, ”Jämlikhet”, ”Minoriteter”, ”Klimatkris”… Listan växer hela tiden. Nu finns där över 250 ord.
Vita huset har förnekat att det finns några tabubelagda ord, men forskarvärldens erfarenheter visar på motsatsen.
– Som jag förstår det genomsöks alla projektbeskrivningar och de som innehåller vissa ord får en varningsflagga och ifrågasätts, säger Malmöprofessorn Lotta Löfgren.
Som sexolog arbetar hon nästan uteslutande i internationella samarbeten och är van vid att hennes forskning kan vara känslig materia. I Indien, Japan och Zimbabwe är frågor om sexualitet ofta kontroversiella. Och numera också – i USA.
– Förra gången Donald Trump blev vald befann jag mig på UCLA i Kalifornien och den forskargruppen fick sluta, på en vecka. Donald Trump sa att det inte var ”riktig forskning”, säger Löfgren.
Vad svarar du någon som säger så?
– Att vår forskning handlar om att vara människa. Det handlar om att flickor ska kunna gå i skolan på samma vilkor som pojkar, även om de har mens. Det handlar om att man ska få älska den man vill. Varför minskar barnafödandet? Att satsa på de här frågorna höjer ett lands BNP. Det är fakta.
Att på avstånd följa utvecklingen på de amerikanska universiteten är mardrömslikt, uppger allt fler svenska akademiker. Institutionerna där, som varit forskarvärldens förebilder, kämpar nu för sin existens.
– Det går så fort. Vad har det gått… hundra dar?! Det är så mycket som har ändrats, säger Lotta Löfgren.
Hur hade dina projekt klarat sig tror du, med en amerikansk ordjakt? ”Sex”, ”Kvinnor”, ”Global sexuell hälsa”…
– Det hade blivit svårt, min forskning handlar ju om det. Och vi ska inte sätta oss på alltför höga hästar här. Den akademiska friheten är ingen given sak och debatten finns i Sverige också.
När hon var med och startade Sveriges första masterprogram i sexologi för tolv år sedan, väckte det diskussion. På Svenska Dagbladets ledarsida förfasade sig Göran Skytte över att ämnet fick den statusen.
Sedan kom boken ”Genusdoktrinen” som hävdade att svenska universitet var politiserade av ett överdrivet jämställdhetsfokus. Och hösten 2023 använde dåvarande utbildningsministern Mats Persson begreppet ”woke” som något problematiskt för forskarvärlden. Det var också han som kortade mandatperioderna för styrelserna på svenska universitet.
– Det är saker som staten inte tidigare varit inne och petat på. Ibland undrar jag hur långt det kan bära? Och Sverige är ingen isolerad ö, säger Lotta Löfgren.
Läs mer:
Ministern till forskare i USA: ”Se här! Välkomna hit, vi har akademisk frihet”