Sannolikheten att ett spelbolag inspekteras av Spelinspektionen är betydligt lägre för allmännyttiga spel än kommersiella. Det slår Riksrevisionen fast i en ny rapport och konstaterar att tillsynen är ”mycket begränsad”.
Bland licenshavarna för spel där pengarna går till allmännyttiga ändamål finns bland annat fotbollsföreningar, välgörenhetsorganisationer – och Socialdemokraterna.
Jörgen Hettne, professor i handelsrätt vid Lunds universitet, menar att DN:s avslöjande om hur S-lotter säljs med aggressiva metoder över telefon visar att man inte ska underskatta problematiken kopplad till allmännyttiga spel.
– Man har tänkt att det allmännyttiga låter som en ofarlig verksamhet. Där förväntar man sig inte att folk blir lurade. Det man missar är att allmännyttiga lotterier i själva verket är kopplade till i hög grad kommersiell verksamhet, säger Jörgen Hettne.
Fram till att samarbetet avslutades tidigare i höstas såldes Kombispels lotter via ett telemarketingbolag med kontor i Barcelona.
– När man släpper in vinstintresset i sista säljledet på det sättet skapar det starkare incitament att övertyga folk att köpa lotter.
År 2023 granskades bara en procent av alla som har licens och tillstånd för att bedriva spel för allmännyttiga ändamål, enligt Riksrevisionens rapport. För kommersiella onlinespel och vadhållning var sannolikheten att bli granskad mer än 10 gånger högre.
Tidigare år var skillnaderna ännu större. 2021 gjordes inspektioner av 56 procent av de kommersiella spelen, men bara 0,8 procent av de allmännyttiga.
Ännu sämre är det med graden av inspektioner av allmännyttiga spel som faktiskt leder till åtgärd. Det händer ”nästan aldrig”, skriver Riksrevisionen i sin rapport. I 90 procent av fallen handlar det om att ärendena avskrivs.
Syftet med Riksrevisionens granskning är att undersöka hur Spelinspektionens arbete fungerat sedan den svenska spelmarknaden omreglerades 2019. Då fick Spelinspektionen, tidigare Lotteriinspektionen, nytt namn och nya befogenheter – med krav på att vara en stark tillsynsmyndighet.
Sedan dess har totalt 35 allmännyttiga spel granskats. Bara en enda inspektion har lett till åtgärd. Bland de kommersiella spelen handlar det om 157 inspektioner varav 73 ledde till åtgärder.
I en kommentar till DN skriver Spelinspektionen att de har ”fokuserat på områdena där riskerna är som störst”.
Riksrevisionen skriver i sin rapport att det är viktigt att alla spelformer granskas av myndigheterna ”för att systemet ska uppfattas som trovärdigt”.
– Spel för allmännyttiga ändamål kanske generellt har en lägre risk, men även spel med låg risk behöver tillsynas med någon slags omfattning och regelbundenhet, säger revisionsdirektör Hedvig Tängdén.
Tre veckor efter DN:s granskning inledde Spelinspektionen ett tillsynsärende mot S, SSU och S-kvinnor, som är licenshavare för Kombispel.
Läs mer här: Spelinspektionen får kritik för bristande kontroller