Häromåret, då Silivrifängelset döptes om till Marmarafängelset, var det ett försök att rycka upp dess usla rykte. Jätteanläggningen dit journalisten Joakim Medin nu förts anses som Europas största.
Silivri, av turkiska människorättsaktivister ibland kallat Lubjanka, efter KGB:s ökända högkvarter i Moskva, är flaggskeppet i det turkiska fängelseväsendets väldiga expansion under AKP-partiets ledning. När fängelset byggdes 2008 hade det åtta slutna anstalter och en öppen, och kunde hysa 11 000 fångar. 2014 byggdes fängelset ut och täcker i dag över 100 hektar strax väster om staden Silivri vid Marmarasjöns Europasida, sju mil väster om Istanbul. I anslutning till fängelset finns också ett sjukhus samt rättegångssalar där en rad av det senaste decenniets mest omstridda rättsprocesser ägt rum. I Silivri sitter sedan 2017 landets mest kände politiske fånge, filantropen Osman Kavala.
I slutet av 2013 råkade premiärminister (i dag president) Recep Tayyip Erdogan i öppen konflikt med Gülenrörelsen, som dittills varit hans allierade. Gülenisterna, som kontrollerat polisen och rättsväsendet, hade arrangerat skenrättegångar mot Erdogans motståndare. Efter brytningen steg behovet av fängelseplatser, då Erdogan rensade ut gülenister ur statsapparaten. Efter det militära kuppförsöket 2016, där gülenister spelade en viktig roll, blev behovet akut. Turkiet har i dag nära 400 000 frihetsberövade, många tusen av dem politiska fångar.
De rättsliga myndigheterna vet att Medin inte har haft något med terrorism att göra. Men det är närmast en rutinsak att terrorstämpla medborgare och journalister som grips under oroligheter.
Medin är inte den förste svenske skribent som hålls i Silivri. Ett av offren för utrensningarna efter kuppförsöket 2016 var den svensk–turkiske akademikern och journalisten Sahin Alpay. Han var socialdemokrat, inte gülenist, men hade skrivit en kolumn i gülenisternas tidning Zaman. Alpay anklagades för att ha försökt störta den valda regeringen med vapenmakt. Efter nära två år i Silivri försattes han i husarrest 2018.
Läs mer.
Kristersson: Intensiva kontakter om Medin