Iran, vars luftvärn ramponerades svårt under fjolårets israeliska flygattacker, är mer sårbart än någonsin. Netanyahus önskedröm vore en gemensam amerikansk-israelisk attack mot det iranska atomprogrammet, eller åtminstone klartecken från USA för ett israeliskt försök att slå ut det. Allt tyder på att han kommer att böna Trump om detta under sin USA-resa i februari.
Men de senaste dagarna har Trump öst kallt vatten över sådana planer. På torsdagen betonade han att han är intresserad av ett nytt atomavtal med Iran – han drog USA ur det förra 2018 efter intensiv övertalning från Netanyahu. På en pressfråga om han skulle stödja en israelisk attack mot Irans atom-installationer, svarade Trump:
– Vi får se. Jag ska träffa en del personer de här dagarna. Jag hoppas att det ska ordna upp sig så vi slipper oroa oss.
Yttrandet kan tolkas på många vis. Men Trump inser förstås att det israeliska hotet är ett effektivt tillhygge för att få Iran till förhandlingsbordet. Ett annat tecken på att Trump har siktet inställt på ett nytt avtal med Iran: han har bytt ut sitt speciella Iransändebud, Iranhöken Brian Hook, mot Michael DiMino, som skarpt kritiserat Israels offensiva planer.
Steve Witkoff, Trumps vän och affärskollega, fick uppgiften att köra över Netanyahu och tvinga fram en vapenvila i Gaza innan Trump svors in. Han har nu belönats med ytterligare befogenheter: Witkoff ska leda också de diplomatiska turerna inför ett nytt avtal med Iran.
Israels TV12, vanligtvis mycket välunderrättad, rapporterade på torsdagen att ”högt uppsatta” personer i Trumps närhet meddelat Netanyahu: ”Presidenten vill sätta dramatisk press på Iran, men vill vänta med militära åtgärder … han tror sig kunna nå ett avtal som hindrar Iran att skaffa kärnvapen.”
Allt detta tyder på att Trump, åtminstone på denna punkt, visat sig kapabel att lära av sina misstag. När han kom till makten 2017 var Irans anrikningsprogram kontrollerat av JCPOA-avtalet mellan stormakterna och Iran. FN-organet IAEA inspekterade Irans anläggningar och i gengäld hävdes de ekonomiska sanktionerna mot landet. Men så snart Trump valts utsattes han för en frenetisk övertalningskampanj från Netanyahu, som lovade honom att det bästa sättet att korsa Irans planer vore att dra USA ur JCPOA. Trump lät sig övertalas, men resultatet blev det motsatta: Iran ökade takten i sitt atomprojekt och framställer i dag 35 kilo anrikat uran i månaden. Enligt många experter kan programmet inte längre stoppas på militär väg.
Läs mer:
Nathan Shachar: Vapenvilan hängde på en skör tråd