Klimataktivister i hela Europa har under flera år protesterat mot planerna på att öppna två nya olje- och gasfält i Skottland. Man har genomfört manifestationer, gjort stora namninsamlingar och organiserat civila olydnadsaktioner.
I december 2023 lämnade miljöorganisationerna Greenpeace och Uplift in två parallella stämningsansökningar mot den brittiska regeringen. Nästan 100 000 personer ställde sig bakom stämningarna.
När beslutet kom på torsdagen blev det seger för organisationerna, berättar flera brittiska medier. Domstolen konstaterade att den dåvarande konservativa Toryregeringen gjorde fel när de godkände projekten. De hade inte räknat in utsläppen från förbränningen av bränslena i sina kalkyler – utan endast tagit med de utsläpp som sker under utvinningsprocessen.
Fallet är ett av många i domstol de senaste åren där klimatkrisen tar plats. I Sverige har exempelvis gruppen Aurora stämt staten för bristande klimatpolitik och i Haag hölls i slutet av förra året en förhandling i internationella domstolen, efter att FN:s generalförsamling bett om klargörande om vad internationell lagstiftning egentligen säger om staters ansvar för klimatkrisen.
Utsläppen av växthusgaser i världen fortsätter att öka trots att klimatförändringarna märks allt tydligare. Samtidigt kommer signaler om att världens klimatpolitik riskerar att backa ytterligare. USA:s president Donald Trump har bland mycket annat uttalat att landet än en gång ska lämna Parisavtalet. Den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP i Europaparlamentet vill att unionen ska ta en ”klimatpolitisk paus” och fokusera på konkurrenskraft.
Redan i maj 2021 konstaterade Internationella energiorganet IEA att ingen ny exploatering av fossila bränslen var möjlig om världen vill ha en chans att hålla temperaturökningen till maximalt 1,5 grader. Organisationen har därefter upprepat samma budskap.
Men de brittiska projekten som nu har fått nej, kan fortfarande bli av. Den nyvalda Labourregeringen, som valdes bland att på ett mandat tackla klimatförändringarna, har ärendet på sitt bord. Regeringen måste i sin nya hantering ta hänsyn till den sammanlagda klimatpåverkan som de nya utvinningsprojekten får, inklusive utsläppen som sker när oljan och gasen bränns upp.
En talesperson från Equinor välkomnade domslutet, eftersom det tillåter företagen att fortsätta sitt förberedelsearbete på platserna – så länge ingen utvinning påbörjas.
Läs mer:
Klimatstrid i världens högsta domstol: ”Väldigt mycket står på spel”
HD ger klimataktivister prövningstillstånd