Mot bättre vetande brukar jag hålla ett halvt öga på de vanligaste växelkurserna och se den svenska kronan få stryk, gång på gång, trots alla kommentatorer som upprepar att den är undervärderad.
Men just nu går det åt andra hållet. På Riksbankens lista över trettio vanliga valutor har alla blivit billigare den senaste månaden, utom den norska som legat ganska still. Se där en liten ljusning i den häxcocktail som är världen just nu.
Annars brukar det enda säkra vara att schweizerfrancen stiger, oavsett allt annat. Den är värd mer än euron, sen tre år tillbaka. Medan den turkiska liran, som kapade sex nollor för tjugo år sen och då hamnade på en trekvarts dollar, i dag har krympt till en trettiondel av det.
I mitten av 00-talet var den turkiska liran världens lägst värderade valuta, läser jag nu. För en enda svensk krona fick man cirka tvåhundratusen lire. För femtusen blev man miljardär.
Svagast nu ska i stället vara libanesiska pund, som det krävs nio tusen av för att komma upp i en svensk krona. Det är ändå bättre än den turkiska liran 2004. Och efter den tyska hyperinflationen på 1920-talet tog man bort hela tolv nollor, så att en biljon gamla mark blev en ny.
Obegripligt nog lyckades Zimbabwe överträffa det med råge, innan landet övergav sin dollar 2009.
Dollar är världens vanligaste valuta. Det finns lokala dollar i Australien, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Brunei, Caymanöarna, Cooköarna, Fiji, Guayana, Hongkong, Jamaica, Kanada, Kiribati, Liberia, Namibia, Nya Zeeland, Salomonöarna, Singapore, Surinam, Taiwan, Trinidad och Tobago, Tuvalu. Förutom i USA, då.
Ordet kommer från daler, som i svenska riksdaler.
Pundet är i jämförelse litet, något dussintal olika, de flesta små rester av det brittiska imperiet. Francs, pesos, dinarer och rupier finns också i rätt många länder. Samt kronor, i fem olika nordiska territorier plus Tjeckien.
Tre av världens fyra dyraste valutor är för övrigt dinarer, från Kuwait, Bahrain och Jordanien. På tredjeplatsen tränger sig rialen från Oman in. Idel småvalutor i Mellanöstern.
Sen kommer pundet på plats fem och sex, från Storbritannien respektive Gibraltar. De är mycket nära släkt. Men för en enda kuwaitisk dinar får man hosta upp mer än två och ett halvt brittiska pund, över trettiotvå svenska kronor – eller drygt 290 000 libanesiska pund.
Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om den lite bortglömda njutningen i att bada karbad.