Italienarna var skeptiska: inte går det att tillverka vin på druvor som fraktas flera tusen kilometer från gården där de odlas. Johan Zälle och hans kompanjoner lyssnade inte på det örat. Sedan 2010 har de tillverkat vin i Stockholmsområdet. Gjort på druvor från Toscana.
I sitt urbana vinmakeri ordnar Johan Zälle bland annat provsmakningar. Han skulle också gärna sälja en flaska vin eller två till besökarna att ta med sig.
– De svenska kunderna som besöker oss kan tänkas slinka förbi Systembolaget här på Lidingö. För de utländska gästerna får vi förklara problematiken, eller möjligheten om man ser det så, med Systembolaget, berättar Johan Zälle.
När gårdsförsäljning först började diskuteras var hans omedelbara reaktion ”vad kul!”
– Jag trodde inte att det skulle bli den här typen av begränsningar, som jag faktiskt inte riktigt förstår, säger Johan Zälle.
Begränsningarna handlar om druvornas ursprung. I regeringens lagförslag till gårdsförsäljning av alkohol ska vin bara få säljas i anslutning till den gård där druvorna odlas. För sprit- och öltillverkare ställer regeringen inga särskilda krav på råvarans geografiska närhet.
– De behöver inte odla någonting, konstaterar Johan Zälle och fortsätter:
– Generella kravet är att tillverkningen ska vara småskalig och hantverksmässig. Och det är den ju här.
Han framhåller att det bara finns en handfull urbana vinmakare i Sverige, så det handlar inte om särskilt många fler flaskor utöver vad Systembolaget säljer i dag. Zälle har haft kolleger som kontaktat politiker, utan att få någon tydlig förklaring till begräsningen. Vinmakare tror inte att det handlar om folkhälsan.
– Jag hymlar inte med att alkohol orsakar en jävla massa skit i Sverige. Men ska man då sälja vinboxar som sedan står på köksbänken hemma, där du kan inte bedöma hur mycket du dricker? Den typen av produkter driver på alkoholism.
Regeringens krav på att vinförsäljning ska ske nära platsen där druvorna odlas motiveras med att själva odlingen är en del av besökarnas upplevelse. Att samma krav inte ställs på sprit- och ölproducenter beror på att de inte har samma förutsättningar att bedriva egen odling av råvaran, enligt lagrådsremissen som presenterades i juli 2024.
I ett mejlsvar till DN skriver Simon Hoff, pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed (KD), att sådana krav skulle ”varken gynna besöksnäringen eller bidra till fler arbetstillfällen” Han framhåller också att det är svårare att spåra spannmål än druvor.
Syftet med regeringens förslag är att gynna svensk besöksnäring samt att skapa ett större intresse för svensk mat- och dryckeskultur. När statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade förslaget kallade han det ”en frihetsreform”.
– Sverige blir lite mer som övriga Europa, där det är ganska självklart att man både kan besöka och handla, sade han i juli.
Just gårdsförsäljning har utretts flera gånger. En knäckfråga har varit om det hotar det svenska alkoholmonopolet, alltså att butiksförsäljning bara kan ske hos Systembolaget. Sverige och Finland är de enda EU-länderna där ett företag tillåts ha monopol att sälja alkohol över en viss procenthalt.
Länderna förhandlade till sig det undantaget från EU:s regelverk i samband med EU-medlemskapet 1995.
I somras skickade svenska regeringen sitt lagförslag till EU-kommissionen. Regeringen vill få en bedömning om gårdsförsäljningen är i enlighet med reglerna för den inre marknaden, som handlar om att varor, tjänster, kaptal och människor ska flöda fritt mellan de 27 medlemsländerna
Nykterhetsorganisationer och spanska vintillverkare har varit kritiska till svenska förslaget. Det är även Portugal, vars invändningar väger tyngre än intresseorganisationers.
I sitt yttrande går Portugal igenom regelverket och olika rättsfall i EU-domstolen. Landet bedömer att det svenska lagförslaget öppnar för ytterligare en försäljningskanal i Sverige, vilket strider mot Systembolaget monopol.
Senast den 8 januari avgörs om EU-kommissionen lyssnar på Portugal eller Sverige när det gäller gårdsförsäljningen.
Johan Zälles vinfabrik har några egna vinstockar bredvid sin tillverkning. Assisterande vinmakare Margareta Assis planterade dem för några år sedan. Men druvorna är känsliga för kalla nätter när de mognar i september–oktober.
– I år for de inte särskilt bra. Det jag fick gjorde jag marmelad av, berättar Margareta Assis och ler.
Fakta.Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker
Regeringen vill att småskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker införs nästa år.
Vid varje enskilt tillfälle ska en kund få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.
Runt 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs av förslaget.
Villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol.
För vintillverkare gäller dessutom att vinet måste framställas av druvor från gårdens egna odlingar.
Fakta.Flest gårdsförsäljare i storstadslänen
Enligt regeringens utredning om småskalig gårdsförsäljning fanns år 2020 närmare 800 tillverkare av cider, sprit, vin eller öl i Sverige.
Ölbryggerier är de som har störst geografisk spridning och finns i samtliga 21 län. 2020 fanns 581 registrerare tillverkare. Flest i Stockholm (120), Västra Götaland och Skåne.
Även av de 86 sprittillverkarna, liksom de 68 tillverkarna av cider och övriga jästa drycker, var de flesta belägna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.
De 57 svenska vintillverkarna fanns framför allt i Skåne.
Läs mer:
Gårdsförsäljning av alkohol försenas – Portugal kritiserar svenska förslaget
Efter åratal av utredningar – regeringen föreslår gårdsförsäljning av alkohol