Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Helmerson: Jag vill se cykeltjuven skrikgråta som tjuren Ferdinands matador

juli 3, 2025

Så mycket får svenska EM-spelarna i bonus

juli 3, 2025

Nya krav på Way out west att avboka Kneecap: ”Hatretorik”

juli 3, 2025

Misstänkt skytt i Malmö greps inom 12 minuter

juli 3, 2025

Signerade Trump-prylar ska vinna över skeptiska republikaner

juli 3, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Nu förbjuds ”partygasen” – allt fler får allvarliga skador
Hälsa

Nu förbjuds ”partygasen” – allt fler får allvarliga skador

NyhetsrumBy Nyhetsrumjuni 3, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Varje vecka söker en till två unga personer vård på Capio St Görans akutmottagning med allvarliga symptom på neurologiska skador. De kommer till akuten med dålig balans, tappad känsel och svårt att kontrollera urinblåsan. Några är förvirrade och uppvisar demensliknande symptom, fast de är unga, berättar läkarna.

– Numera är en av de första frågorna vi ställer när unga människor söker för neurologiska symptom om de regelbundet använder lustgas. Många av dem bekräftar det, säger Ida Wahlström, neurolog och biträdande överläkare Capio S:t Göran i Stockholm.

Hon och kollegan neuroradiologen Lucas Lönn visar bilder tagna av en magnetkamera. Skadorna på ryggmärgen som långvarit bruk av höga doser lustgas ger syns tydligt i form av ett v-format ödem.

– Lustgasen förstör det viktiga vitaminet B12, som ingår i att skapa nervernas skyddshölje. De flesta patienterna blir återställda och ödemet försvinner, men vi vet i dag alldeles för lite om vilka permanenta skador som kanske också sker och vilka konsekvenser det får för patienterna långt fram i tiden, konstaterar Lucas Lönn.

Risken de löper – om de långvarit brukat stora mängder lustgas – är också att de får blodproppar i lungor eller hjärna.

Nu på onsdag klubbar riksdagen igenom en lag som förbjuder försäljning av lustgas till personer under 18 år. För privatpersoner över 18 år begränsas inköpet till högt 18 gram per tillfälle, vilket motsvarar två normalstora behållare.

– Det är ett stort, viktigt steg. Att unga människor löper stor risk för allvarliga skador samtidigt som människor som ofta kan kopplas till andra former av kriminalitet tjänar stora pengar på det utan att vi kunnat sätta stopp har varit oerhört frustrerande, säger Jakob Forssmed, socialminister (KD), som drivit på i frågan.

Lagen, som träder i kraft den 1 juli, innebär att Folkhälsomyndigheten får ett nytt uppdrag: att utfärda tillstånd att sälja lustgas och att utöva tillsyn. Polisen får också rätt att beslagta och förverka lustgas som uppenbart ska användas i berusningssyfte.

– Lagen kommer inte en dag för tidigt. I vår värld borde det ha snabbutretts och förbjudits redan för fem-sex år sedan. Det finns en risk för att vi redan har skjutit framför oss en hel generation av lustgasbrukare som kommer att få bestående, neurologiska men, säger Lucas Lönn.

Lustgasen seglade upp som ett alternativt berusningsmedel bland unga på 2010-talet. Trenden syntes både i gatubilden och på internet. Återförsäljarna av så kallade gräddsifoner med tillhörande patroner ökade stort – utan att kunderna i första hand hade för avsikt att ordna tårtkalas. I offentligheten syntes trenden främst i form av skräp – tomma patroner och tuber påträffades från tid till annan i drivor.

– Att det varit legalt att bruka den har förmodligen bidragit till att man tror att det är ofarligt. Det ändrar vi på nu, säger Jakob Forssmed som redan för ett år sedan gav bland andra Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna i uppdrag att intensifiera upplysningskampanjerna om lustgasens skadeverkningar.

– Det är inte farligt att testa vid något enstaka tillfälle. Men vi ser med oro på utvecklingen eftersom allt fler individer uppvisar ett allt mer omfattande missbruk, säger Ida Wahlström som allt oftare stöter på fall där en person konsumerar mellan 100 och 200 ballonger lustgas per dag.

Samtidigt står det även klart att vissa individer, som kanske redan har en brist på vitaminet B12, kan få stora skador även av ett ”måttligt” intag. Christine Svärd, 37, blev förlamad efter att i fyra månaders tid tagit lustgas i samband med fest en gång i veckan.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Lustgasen betraktas dock i nuläget inte som fysiologiskt beroendeframkallande. Den som slutar får ingen abstinens och med tillskott av vitaminet B12 kan även den som har stora, synbara skador på ryggmärgen bli frisk relativt snabbt. Men många får också kvardröjande problem och får kanske aldrig helt tillbaka sina kognitiva funktioner.

Förra sommaren slog Giftinformationscentralen larm om att användningen av lustgas fördubblats. 539 individer blev så sjuka att det krävdes sjukhusvård 2024. Första halvåret i år har Capio Sankt Göran redan tagit emot flera patienter än under första halvåret 2024.

– Vi ser ingen avmattning. Patienterna verkar dock medvetna om skaderisken, det finns till och med de som tar vitamintillskott i förväg för att de tror att det minska risken, men det fungerar inte, säger Ida Wahlström.

Någon offentlig statistik över antalet fall som krävt vårdinsatser finns dock inte. Det finns inte någon diagnoskod, men ett enkelt blodprov kan påvisa om orsaken till symptomen är lustgas.

Ett flertal kommuner har redan förbjudit användning av lustgas på offentliga platser, i Frankrike pågår diskussioner om att narkotikaklassa medlet efter att en ung kvinnlig bilförare, hög på lustgas, mejat ner fyra fotgängare på Avenue des Champs-Élysées. De fyra fick skador för livet.

– Jag kan inte överblicka vad en narkotikaklassning skulle innebära, det finns legala användningsområden som gör det komplicerat. Som jag ser det är lagen vi nu klubbar igenom tillräckligt kraftfull, säger Jakob Forssmed.

Den nya lagen innebär att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet säljer lustgas i strid med bestämmelserna kan dömas för olovlig hantering av lustgas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Det här kan hända om man använder lustgas i berusningssyfte

● Koncentrerad lustgas är väldigt kall direkt när den kommer ut ur tuben, och kan därför ge köldskador i munnen, matstrupen och luftvägarna. Man kan få svårt att andas och svälja en lång tid efteråt.

● Om man andas in koncentrerad lustgas får man inte i sig något syre, vilket gör att man kan bli yr och svimma.

● När man andas in lustgas förstörs vitamin B12 i kroppen. Om detta sker upprepade gånger leder det till slut till skador på nervsystemet.

● Symtom på detta är känselbortfall, domningar och nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben samt att man kissar på sig. Man kan få svårt att stå och gå.

● Andra symtom är ångest, psykos och kognitiv nedsättning liknande demens. B12-brist ökar också risken för blodproppar i lungorna och hjärnan. En vanlig missuppfattning är att det räcker att ta vitamin B12 som tillskott för att undvika skadorna, men det stämmer inte. Lustgasen förstör all vitamin B12 i kroppen, även den som tillförs via kosttillskott och mat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Johan Nilsson: Bruket av lustgas ökar – så farlig är gasen

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Vid denna temperatur börjar värmen bli farlig

Hälsa juni 30, 2025

Lotta Schelins nya jätteprojekt: ”Sluta sluta”

Hälsa juni 30, 2025

Myndighet: Så håller du dig frisk i sommar

Hälsa juni 30, 2025

Det här lever håret på – och så får du det att växa fortare

Hälsa juni 25, 2025

Ska man verkligen äta kreatin-tillskott?

Hälsa juni 23, 2025

Jessica: Jag är ingen bra ambassadör för bantningsmediciner längre

Hälsa juni 22, 2025

Lyckoforskaren: Ta semestern på lika stort allvar som karriären

Hälsa juni 21, 2025

Därför lever du bättre än en kung (eller drottning)

Hälsa juni 21, 2025

Susanne Ljung: Varför kan man inte sluta titta på Kris Jenners nya fejs?

Hälsa juni 19, 2025

Redaktörens Val

Så mycket får svenska EM-spelarna i bonus

juli 3, 2025

Nya krav på Way out west att avboka Kneecap: ”Hatretorik”

juli 3, 2025

Misstänkt skytt i Malmö greps inom 12 minuter

juli 3, 2025

Signerade Trump-prylar ska vinna över skeptiska republikaner

juli 3, 2025

Atenare svettas i 40 graders hetta – samtidigt som vattnet tar slut

juli 3, 2025

Senaste Nytt

Kajsa Haidl: Svårt att se hur ”Diddy” ska kunna återvända till musikvärlden

juli 3, 2025

Få unga nekas medborgarskap för bristande skötsamhet

juli 3, 2025

Magneter räddar ukrainska liv: ”De tog ut granatsplitter från mitt hjärta”

juli 3, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?