”Ömsesidiga tullar” kallar Donald Trump de pålagor han beslutat lägga på varor från länder som han anklagar för att ha utnyttjat USA, eller ”lurat” landet, som han gärna uttrycker det. Hans ärkefiende Kina är hårdast drabbat och klockan 00.01 i Vita huset ökade han de redan två gånger höjda tullavgifterna på kinesiska varor med 50 procentenheter till 104.
Kina har i skarpa ordalag fördömt Trumps protektionistiska agerande och varit tydliga med att inte låta sig skrämmas till eftergifter utan snarare svara med motsvarande medel. Staten har en rad inflytelserika affärsmän i ryggen som lovat stå bakom de offentliga ansträngningarna för att att stabilisera ekonomin.
Några omedelbara effekter för konsumenter är inte att vänta för att varor och produkter som redan är på väg till USA har undantagits från strafftullarna fram till den 27 maj. Inte heller börskurserna i Asien har öppnat med några dramatiska rörelser åt endera hållet.
Utöver Kina är det hittills bara grannlandet Kanada som kontrat med tullavgifter på amerikanska produkter. Varor från EU, minus motorfordon och reservdelar, har också 20-procentiga tullpåslag i USA från och med onsdagen, och under eftermiddagen väntas medlemsländerna rösta om motåtgärder.
De allra flesta bedömare har kritiserat Trumps syn på hur global handel fungerar och påpekar att drastiska strafftullar av det här slaget inte införts av något land i modern tid. Den amerikanska marknaden hör också hittills till de största förlorarna med en kvantifierad förlust på cirka 5,8 biljoner dollar för jämförelseindexet S&P 500 under den gångna veckan.
Japanska Nikkei hade fallit närmare 5 procent på onsdagshandelns eftermiddag och Taiwans Taiex ännu något mer. Kinesiska valutan har fallit i förhållande till USA:s dollar och på onsdagen ligger den på en nivå som senast syntes sensommaren 2023 medan sydkoreanska won var tillfälligt svagare än någonsin sedan 2009.
I skuggan av Trumps svepande handelskrig mot snart sagt hela världen utom Ryssland har också splittringar i de egna leden börjat skönjas. Dels har den ena miljardären efter den andra uttalat kritik mot strategin, dels har hans hittills obrottsligt lojala vapendragare Elon Musk tagit hård ton mot Trumps strafftullsivrande rådgivare Peter Navarro.