Varför startar ni konsthallen?
– Vi har drivit konstverksamhet i Skärholmen centrum sedan 2020, men i mindre skala. Nu fick vi möjlighet att flytta in i en större lokal på två våningar och då tänkte vi att vi satsar stort. Ambitionen är att stärka lokala konstnärer och att lyfta berättelser från Skärholmen som är relevanta ur ett nationellt och globalt perspektiv. Men vi vill också visa utställningar av konstnärer som inte är härifrån, så länge de har lokal relevans.
Ni vill sänka trösklarna till samtidskonsten. Hur gör man det?
– Vi försöker vara inbjudande, bland annat genom vårt läge mitt i centrum. Där kan det uppstå oväntade möten mellan konsten och folk som är ute och shoppar. Vi bjuder också in till sociala evenemang, till exempel återkommande etiopiska kaffeceremonier.
Just nu talas det om att kulturen befinner sig i en kris. Men ni satsar?
– Ja, det är så klart läskigt, men vi känner att i tider av kris och oro så måste man satsa. Särskilt här. Förorten beskrivs ofta som en negativ plats, men här pågår ju en massa positivt. Här bor många kreativa personer som annars inte får komma till tals i det offentliga samtalet.
Konsthallen invigs med en utställning av den svensk-sudanesiska konstnären Edmon Khalil. Berätta mer om den.
– Det är hans största utställning hittills. Den handlar om identitet och kulturell tillhörighet, kan man säga, och undersöker hur tidigare koloniala strukturer påverkar en individs förhållande till sitt ursprung.
Vilka är era förhoppningar för konsthallens framtid?
– Att den blir en levande plats och en självklar del av Stockholms kulturlandskap. Vi hoppas på många besökare, från närområdet men också från helt andra platser.
SKHLM konsthall invigs i Skärholmen centrum den 21 november.