Skattverket och SBC har varit oense om hur BRF:er ska räkna ut momsavdrag när de hyr ut lokaler till momspliktig verksamhet, som exempelvis företag.
Jenny Söderberg, ekonomisk expert på SBC, säger att det funnits frågetecken kring hur lagstiftningen ska tillämpas. De vill räkna ut momsavdrag baserat på omsättningen för lokalerna i stället för dagens system som utgår från lokalernas ytor.
– Vi vill visa på att det blir mer rättvist om man använder omsättning istället för area när man räknar ut den så kallade momsnyckeln eftersom en lokal kan vara liten men ligga i ett område där hyrorna är höga, säger Jenny Söderberg.
Nu har Högsta förvaltningsrätten gett SBC rätt, vilket kan innebära klirr i kassan för många föreningar.
– Det slår lite olika beroende på förutsättningarna, men för många föreningar innebär det en bättre ekonomi, säger Jenny Söderberg.
Hur mycket pengar kan det röra sig om?
– Tittar man på några av de större föreningar vi har så kan det röra sig om hundratusentals kronor per år.
Tove Rickemyr, styrelserådgivare hos branschföreningen Bostadsrätterna, tror att domen kan få stor betydelse.
Hon betonar dock att det inte är säkert att alla tjänar på det.
– Det finns föreningar som inte har marknadshyror och då får lägre totalintäkt. Det här kan bli ett incitament att se över sina hyresavtal och sätta riktiga marknadshyror för att få upp omsättningen och därmed få en högre schablonmoms, säger hon.
Tove Rickemyr, spår att de ekonomiska förvaltarna nu sannolikt kommer att erbjuda föreningar att hjälpa till att kräva tillbaka pengar, i utbyte mot en andel av det återbetalda beloppet.
– Efter den här domen kommer nog Skatteverket att få mycket göra, säger hon.
Skatteverkets rättsliga expert Claes Pedersen menar att den nuvarande momslagen varit för vag och öppnat upp för olika tolkningar.
– Vi har följt svensk lagstiftning som HFD underkänt så vi tänker att det behövs en ny lagstiftning, säger han.
Myndigheten kommer nu att se över sitt ställningstagande efter domen, och Claes Pedersen säger att det finns antal pågående processer som kommer att påverkas.
Så nu är det fritt fram att gör avdrag efter omsättning?
– Ja, det kan man säga. Förutsatt att avdraget gäller så kallade gemensamma kostnader.
Man har rätt att be om omprövning av momsen innevarande år plus fem år.
– Många har redan överklagat men det kommer säkert fler, säger Claes Pedersen.