900 kilo guld hoppas gruvbolaget Botnia Exploration kunna hämta upp fram till 2027, minst. Sen är bedömningen att det finns mer, ett par hundra meter ner i marken.
– Det gör ju att vi är väldigt trygga med att vi kommer att kunna förlänga den här gruvans livslängd med prospektering, säger vd Fredrik Bergsten.
Gruvbrytningen är busfärsk. Den första malmen togs upp nu i augusti. Sen ska den anrikas.
– Vi tror att vi ska kunna släppa ut våra första guldtackor på marknaden i början på oktober.
Perfekt tajming alltså. För samtidigt ligger guldpriset på världsmarknaden på rekordhöga nivåer. Utvecklingen under 2000-talet har med råge slagit aktiebörserna i värdetillväxt.
Men det var förstås inget någon kunde veta när bolaget 2012 hittade de första fyndigheterna. Det har alltså tagit tolv år av tillståndsprövningar, domstolsförfarande, prospektering och förberedelser innan guldet kom upp till ytan, och tidsplanen har hållit, säger Fredrik Bergsten stolt.
Från att investeringsbeslutet togs till i dag har guldpriset fördubblats.
– En kombination av hårt arbete och lite tur tror jag, säger Bergsten.
Den ursprungliga lönsamhetskalkylen på den här gruvan gjordes till ett pris på strax under 400 kronor per gram.
– Och just nu är det ju över 820 någonstans, säger Fredrik Bergsten.
900 kilo guld i gruvan skulle göra över 700 miljoner kronor.
Gruvan ligger vid Vindelälven i Lycksele kommun, ett område som traditionellt varit rikt på fyndigheter av ädelmetaller. Det har varit en lång resa. Bland andra Naturskyddsföreningen har kritiserat planerna.
– Det är klart att man måste vinna lokalbefolkningens gillande. Och sen så gäller det ju också att övertyga de lokala samebyarna att det här är bra, säger Bergsten.
Botnia Exploration är långt ifrån den enda svenska guldgruvan. Traditionellt är Boliden stora på guld med sina fyndigheter i förutom Bolidenområdet även i Aitikgruvan, söder om Gällivare.
Totalt sett står Sverige för ungefär en fjärdedel av guldproduktionen i EU, enligt statistik från Bergstaten. Men de riktigt stora världsspelarna hittas i Ryssland, Australien och Kina.
Läs mer om invigningen och se tv.