– Det här handlar om en mycket utsatt grupp som hamnar vid sidan av samhället, i ett utanförskap som riskerar att bli svårt att bryta, sa socialminister socialminister Jakob Forssmed (KD) när han presenterade det uppdrag som regeringen nu ger till Mucf.
Enligt Forssmed lider en majoritet av personerna i målgruppen av psykisk ohälsa, inte sällan för att de saknar sammanhang och anknytning till samhället.
– Det här är en mycket komplex utmaning där det krävs att samhället går samman. Myndigheter, civilsamhälle och näringsliv måste samverka och vi måste nå bättre resultat, fortsatte Jakob Forssmed
Uppdraget till Mcuf handlar om att stärka de insatser som redan görs för målgruppen genom bättre samverkan mellan aktörerna. Det kan till exempel handla om Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, om företag, idrottsföreningar och skolor. Syftet är att underlätta för de unga att etablera sig i arbets- och samhällslivet. Mucf utses nu till Sveriges nationella resurs för samordning och stöd med särskilt fokus på de unga.
– Särskilt utsatta är pojkar och unga män som är överrepresenterade i gruppen. De är ensammare och mer isolerade är kvinnorna och över hälften av dem uppger att de har psykiska besvär, sa Forssmed.
Då det också, enligt expertisen, är svårare att nå pojkarna och männen ingår i Mucf:s uppdrag att göra en särskild analys av deras situation, inte minst för att upptäcka vilka brister som finns i dagens system.
Forssmed lyfter också den satsning på psykisk hälsa och suicidprevention på drygt 3,5 miljarder som regeringen tidigare aviserat. Han menar att delar av den satsningen också har bäring på den här gruppen av unga.
Utöver det uppdrag till Mucf som presenterades lyftes också regeringens satsning på 250 miljoner som ska gå till 15 000 sommarjobb i år.
– Vi satsar också brett på fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan och på den kommunala vuxenutbildningen, tillade arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)