– Vi vill skicka budskapet både att vi intensifierar stödet och att vi ökar det i styrka och omfattning. Det finns starka skäl att göra det i ljuset av att läget i Ukraina är mycket allvarligt, säger försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff.
Den största delen, drygt 9 miljarder, ska Sverige köpa vapen och materiel för, vilket sedan ska levereras till Ukraina. Inköp ska ske i huvudsak från den svenska men även från den europeiska försvarsindustrin.
Merparten av leveranserna ska ske relativt snabbt, inom 24 månader är tanken.
Exakt vad som ska köpas kommer att meddelas först när kontrakt är tecknade. Men det kan till exempel handla om artilleriammunition, luftvärn, drönare, marinmateriel, infanterimateriel och satellitkommunikation.
Näst största posten i paketet är 5 miljarder som både går till fonder och utbetalningar till Ukrainas egen krigsindustri.
1 miljard är donation från Försvarsmaktens lager, bland annat av kulsprutor, ammunition och sjuktransportbilar.
– Nu är vi ett kritiskt skede av kriget, allt vårt fokus är på att stötta Ukraina så mycket som det bara går så att de kan komma in i en styrkeposition under de här förhandlingarna, säger Pål Jonson.
Totalt uppgår nu det militära stödet till Ukraina i år till nästan 30 miljarder kronor. Så sent som förra veckan meddelade regeringen att årets stöd utökas från 25 till 40 miljarder, genom att pengar omfördelas från 2026.
Jonson säger att ”fler måste göra mer”.
– Det här är inte bara ett ansvar på Sveriges axlar utan också på de andra allierade, och inte minst de europeiska allierade, säger Jonson.
I och med detta 19:e stödpaket har Sverige sammanlagt skänkt militärt stöd till det krigsdrabbade landet för nästan 80 miljarder kronor, sedan Rysslands fullskaliga invasion 2022.