Det är några mil utanför byn Vittangi som australiska Talga vill driva en grafitgruva. Där finns enligt bolaget en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter. På torsdagen stod det klart att Talga får så kallad bearbetningskoncession för Nunasvaara södra, ett område som ingår i planerna om totalt fyra fyndigheter.
– Det här är en grafitfyndighet av hög kvalitet och sökandens tester har visat att den kan bearbetas till material för produktion av litiumjonbatterier. Området bedöms innehålla en stor mineraltillgång. Koncessionen innebär en god hushållning med resurser genom att den möjliggör utvinning av en fyndighet av riksintresse, säger bergmästare Helena Kjellson, i ett uttalande på Bergstatens hemsida.
Den nu aktuella fyndigheten, skriver Bergstaten, ligger i ett område utpekat som riksintresse för värdefulla ämnen eller material.
EU har listat grafit som nödvändig för den så kallade gröna omställningen, och betraktar råvaran som viktig för att bryta beroendet av Kina. Grafit är ett material som används i bilbatterier. Talga har planer på att starta en batterianodfabrik i Luleå.
Gruvplanerna i Kiruna har, vilket DN rapporterat, mött motstånd bland naturorganisationer och berörda samebyar som beskrivit följderna en gruva skulle få för renarnas betesmarker och flyttleder. Även den politiska ledningen i kommunen har vänt sig mot projektet.
– Vi får bara ta kostnader men får inte ta del av gruvornas intäkter, det behövs någon form av utvinningsskatt. Vi behöver säga ifrån, Kiruna kan inte exploateras samtidigt som vi får bära kostnaderna, sa kommunalrådet Mats Taaveniku (S) till DN i september.
Talgas koncernchef Martin Phillips välkomnar torsdagens besked från bergmästaren.
– Ytterligare en myndighet bekräftar nu validiteten och vikten av detta projekt, för övrigt i en tid där behovet av egen försörjning av grafit inom EU blir alltmer påtagligt, säger han i ett pressmeddelande.
Gruvbolaget beviljades miljötillstånd 2023, men det är överklagat till Högsta domstolen.
Även Vilhelmina Mineral AB beviljades på torsdagen bearbetningskoncession, för en koppar-, zink-, bly-, guld- och silverfyndighet Levi i Vilhelmina kommun. Bolaget fick dock avslag på sin ansökan för fyndigheten Stekenjokk.
Besluten om bearbetningskoncessioner kan överklagas till regeringen.
Fakta.Flera tillstånd krävs
För att få bryta en fyndighet krävs att bergmästaren utfärdar ett tillstånd som kallas bearbetningskoncession, vilket regleras i minerallagen. Innan gruvverksamhet kan påbörjas krävs förutom en bearbetningskoncession också ett miljötillstånd, som söks hos Mark- och miljödomstolen. Vidare behövs en markanvisning innan området får tas i anspråk. Det är Bergsstaten som handlägger ansökningar och bergmästaren som fattar besluten.
Källa: Bergstaten