Regeringen har redan lanserat ett system för omfattande ekonomiskt stöd till bolag som bygger ny kärnkraft. Det handlar om förmånliga statliga lån för hundratals miljarder kronor och ett fixerat elpris på en nivå som ska ge lönsamhet. Riksdagen klubbar förslaget i maj.
Bakgrunden är att Sveriges behov av el väntas öka kraftigt på grund av den gröna omställningen. Samtidigt räds energibolagen risken med investeringar i nya kraftverk.
Den havsbaserade vindkraften, även den en kostsam investering, har inte gynnats på samma sätt av regeringen. Det planerade statliga stödet för anslutning till stamnätet skrotades efter valet.
Nu har två olika utredare oberoende av varandra kommit fram till att utan stöd går det inte heller att få lönsamhet i ny vindkraft till havs. Beskedet från den första utredaren kom i december i fjol. På torsdagen fick energiminister Ebba Busch (KD) samma budskap från Bo Diczfalusy, som på regeringens uppdrag har tagit fram förslag för hur framtidens elmarknad ska se ut.
– Här finns en uppgift för staten att skapa säkerhet för kraftproduktion att komma till stånd. Det gäller kärnkraft men också havsbaserad vindkraft, säger Bo Diczfalusy som föreslår ett garanterat lägstapris.
Havsbaserad vindkraft har pekats ut som ett viktigt tillskott till elsystemet som kan komma på plats tidigare än nya kärnkraftsreaktorer. Men Ebba Busch har inget definitivt besked om eventuellt stöd även för vindkraft till havs.
– Kan man bidra med förmågor som Sverige behöver så är jag öppen för att ge ekonomiska stöd, säger energiministern som menar att havsvindkraften först måste visa att den kan bidra med stabilitet, exempelvis genom energilagring i batterier.
Tidöpartierna har i debatten under lång tid tecknat en mycket mörk bild av tillståndet i det svenska elsystemet. Skulden har lagts på tidigare rödgröna regeringar.
Utredaren Bo Diczfalusy ser betydligt ljusare på läget. Utmaningarna framåt är visserligen stora men han beskriver det svenska elsystemet som stabilt och leveranssäkert och elpriserna som konkurrenskraftiga.
Med tanke på utredarens beskrivning, tycker du att du har gett en korrekt bild i debatten av det svenska elsystemet?
– Fråga skåningarna om de tycker att de har låga elpriser. Fråga svensken i allmänhet. Jag tror att få kommer att säga: ”Jag är så nöjd, varje dag tänker jag på att vi har bland Europas lägsta elpriser”. Många upplever att det inte är en hållbar situation, säger Ebba Busch.
Utredaren vill också avskaffa det så kallade anvisningssystemet, som innebär att den som inte aktivt väljer en elleverantör tilldelas avtal som ofta är oförmånliga. Bo Diczfalusy föreslår nya regler som ska bli mer transparenta och ge mer marknadsmässiga priser.
Läs mer:
Beskedet till regeringen: ny havsvindkraft kräver stöd