Regnet har just slutat vräka ner, men den höga luftfuktigheten gör kläderna dyngsura efter någon minuts vandring ändå. Vi befinner oss i Yanbaru på den norra delen av ön Okinawa. Yanbaru är namnet på Okinawas unika regnskog och hem för ovanligt många endemiska arter, det vill säga arter som bara lever på ett litet begränsat geografiskt område i världen.
Landskapet med många vattenleder och varierande former på bergen gör området attraktivt för många olika typer av växter och djur. Den biologiska mångfalden är ovanligt hög.
– Fuktigheten och de många olika formerna på berg har gjort att många arter kan trivas här. Här finns platser där de kan hitta både skugga och sol, säger naturguiden Hiromi Kamigaichi.
Med vana steg och vaken blick leder hon oss genom regnskogen. Där andra bara ser träd eller löv på marken upptäcker hon förtjust ständigt nya insekter och djur. Hon plockar försiktigt upp skalbaggar och spindlar och berättar om dess egenskaper.
– Vi har många små djur som vi måste ta hand om här, säger hon och stryker kärleksfullt med pekfingret över en hårig larv.
Hiromi Kamigaichi flyttade till Okinawa från Japans fastland för drygt tio år sedan. Naturrikedomen var en stor anledning. Allt för många av de ställen hon älskat att gå till som barn för att studera växter och djur har exploaterats. En del har fått ge plats åt betongbyggnader, andra har blivit parkeringsplatser. Hon kände ett behov av att göra vad hon kan för att bevara naturen.
– Ett rikt liv för mig är inte bekväma stadsmiljöer som man kan köpa för pengar, utan att vara nära naturen. Jag insåg att naturen håller på att förstöras. Att det vi tidigare tog för givet inte längre är självklart.
I dag hopar sig hoten mot naturen. Klimatförändringarna leder till mer dramatiska väderhändelser. Massturismen, invasiva arter, tjuvjakt och trafikolyckor är andra fiender.
Hiromi Kamigaichi hejdar oss och pekar på en spetsnäst groda som sitter blick stilla bland löv och smälter in i faunan med sin grågröna färg. Den tillhör en av de många endemiska arter som finns på Okinawa.
– Eftersom det inte finns några köttätande arter i Yanbaru är det lättare att bevara artrikedomen. En groda kan sitta så här, helt stilla, eftersom den inte har några fiender.
En fiende finns dock sedan början av 1900-talet på Okinawa. Rovdjuret manguster, en typ av mungu, som togs in från Indien för att bland annat bekämpa ormar. Nu har den blivit ett problem som man försöker bli av med.
Just i den del av Yanbaru vi befinner oss i är ekosystemet intakt, enligt Hiromi Kamigaichi.
– Men i andra områden på Okinawa minskar antalet arter.
Okinawa utgör till ytan bara 0,1 procent av hela Japans areal. Men här lever 25 procent av de arter som finns i Japan. Samtidigt finns här 95 utrotningshotade arter, varav 75 är endemiska.
De senaste åren har antalet tyfoner som drar in över Okinawa minskat och gått rakt på fastlandet i stället. Det är ett bekymmer, menar Hiromi Kamigaichi. Tyfonerna medför visserligen ofta förstörelse. Men de bidrar också till att upprätthålla den biologiska mångfalden. De knäcker träd och ser till att mer sol släpps in i djungeln. Det i sin tur kan ge liv till nya växter.
– Regn är också viktigt för träden och djuren. De senaste två åren har det inte regnat lika mycket som normalt och vi har haft färre tyfoner.
Hiromi Kamigaichi ser flera framtida hot.
– Den amerikanska militären har flygbaser här och vi har många besökare som är svåra att kontrollera. Det är viktigt att vi lär människor hur de ska bete sig i naturen, att vi löser problemet med klimatförändringar och hittar förklaringen till att det inte regnar lika mycket.
Läs mer: USA:s militära närvaro har präglat öbornas liv i 80 år
Öborna blev kända för att leva längst i världen – då kom snabbmaten och stressen
Fakta.Över 4 000 arter i Yanbaru
Yanbaru är namnet på regnskogen på den norra delen av japanska ön Okinawa.
Här finns över 4 000 arter, enligt Världsnaturfonden.
Många är hotade och är rödlistade av IUCN, International Union for Conservation of Nature.
Till de ovanliga endemiska arterna hör Okinawa rallfågel, Okinawa hackspätt, Ryukyunäktergal. Här finns också endemiska gnagare som eiplothrix legata och tokudaia muenninki.