Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Tv-expert om Netflix köp av Warner Bros: ”Min känsla är lättnad”

Tv-expert om Netflix köp av Warner Bros: ”Min känsla är lättnad”

december 5, 2025
Magnussons succé – tvåa i Östersund

Magnussons succé – tvåa i Östersund

december 5, 2025
Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

december 5, 2025
Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

december 5, 2025
Svensk trippel i kaosartad sprintfinal

Svensk trippel i kaosartad sprintfinal

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Ölskolan med veckans ölstil: Helsvensk lager gör comeback
Mat & Dryck

Ölskolan med veckans ölstil: Helsvensk lager gör comeback

NyhetsrumBy Nyhetsrumoktober 2, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Ölskolan med veckans ölstil: Helsvensk lager gör comeback

Det är förstås inget världsunikt med en svensk lager på svenska råvaror. Det var ju så det var när vi började brygga lageröl i Sverige. Men i takt med att användandet av utländsk ölråvara ökade har de svenska nästan försvunnit – under närmare hundra år odlades exempelvis ingen kommersiell humle alls i Sverige.

Sedan ett par år tillbaka går utvecklingen åt rätt håll igen, och även om volymerna fortfarande är små, finns det i dag ett antal odlare som odlar både svenska kultursorter, men också utländska och moderna humlesorter. Utbudet är inte stort, men det finns – och detsamma gäller med malten. Trots att ett av världens största mälterier ligger i Sverige, och att det odlas massor av korn, är maltutbudet begränsat.

Mycket av volymen går till de stora bryggerierna, som i sin tur inte använder svensk humle. Men det finns ett småskaligt mälteri, Warbro Kvarn, och det är mycket tack vare kombinationen av dem, och de små humleodlarna, som det nu dyker upp helsvenska öl igen. Lagerölen, där den brödiga malten står i fokus och får balanseras av humlens eleganta beska, är de stilar som hittills imponerar mest. Testa – just nu finns ett ovanligt stort utbud.

Tips! Tre sorters svensk lager

Lager från Oppigårds bryggeri

Hedemora • 20,90 kr • Eko ● 33 cl • 5% • LS 33657

En medelstor maltkropp med lätt rostning som bär en citrusfrisk och lätt örtig humle samt en mjuk beska som balanserar. Ett runt och bra matöl.

Skördefestens pilsner från Remmarlöv gårdsbryggeri

Eslöv • 22,90 kr • 33 cl • 5,2% • LS 39768

Pilsner definieras av en tydligt markerad beska – och den finns här tillsammans med en ljus och lätt brödig maltkropp. Friskt och törstsläckande.

Pär pilsner från Qvänum

Kvänum • 25,90 kr • Eko●● 33 cl • 4,8% • LS 31996

Här balanseras den mjukt runda maltkroppen, med tydliga inslag av ljust, nygräddat bröd av en citrusfrisk humle med markerad beska.

Läs mer: Lär dig mer om öl i DN:s ölskola

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Magnussons succé – tvåa i Östersund

Magnussons succé – tvåa i Östersund

december 5, 2025
Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

december 5, 2025
Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

december 5, 2025
Svensk trippel i kaosartad sprintfinal

Svensk trippel i kaosartad sprintfinal

december 5, 2025
X döms till EU-böter för bristande transparens

X döms till EU-böter för bristande transparens

december 5, 2025

Senaste Nytt

Så bra är de nyöppnade krogarna

Så bra är de nyöppnade krogarna

december 5, 2025
Svahns OS-besked: ”Står för det jag sade”

Svahns OS-besked: ”Står för det jag sade”

december 5, 2025
Sverige fasar ut bistånd till fem länder – pengarna ska gå till Ukraina

Sverige fasar ut bistånd till fem länder – pengarna ska gå till Ukraina

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?