Det är fortsatt kärva tider att vänta i sjukvården och kollektivtrafiken när ledningen i Region Stockholm inom kort ska presentera sitt förslag till budget för 2025. Men budgetförhandlingar mellan den S-ledda koalitionen med MP, C och stödpartiet Vänsterpartiet har resulterat i en arbetstidsreform för akutsjukhus i Region Stockholm, som ska införas som en pilotverksamhet under nästa år.
När Vårdförbundet gick ut i konflikt under våren var det för arbetstiderna som facket tog strid.
– Vi har tagit kraven från vårdstrejken med in i förhandlingarna. Som alla regioner går vi ekonomiskt på knäna. Vi måste göra något för att visa att regionen kan vara en attraktiv arbetsgivare, säger Jonas Lindberg.
Reformen går ut på att operationssjuksköterskor, narkossjuksköterskor och undersköterskor inom operationsverksamheten ska schemaläggas som tidigare – 38 timmar, men där bara 34 timmar ska ägnas åt kliniskt arbete och resterande fyra timmar är schemalagd återhämtning.
Sammanlagt 1 400 anställda omfattas av pilotprojektet, varav 800 sjuksköterskor och 600 undersköterskor.
Jonas Lindberg pekar på att köerna till operation på regionens akutsjukhus, som DN uppmärksammat, hör ihop med svårigheten att bemanna.
– Vi vill börja förändra synen på arbetstider, säger Jonas Lindberg.
Förebilden finns i Östergötland där modellen prövats på två operationsavdelningar i Linköping och Norrköping under två år, som ett sätt att avlasta personalen efter den tunga tiden under coronapandemin. Utöver mer tid för återhämtning har det minskat sjukfrånvaron och resulterat i fler utförda operationstimmar, enligt en delutvärdering.
– När man tittar på Östergötland har det fallit väldigt väl ut, säger Jonas Lindberg.
Monica Heim, som jobbar som anestesisjuksköterska på Nya Karolinska, skriver i ett sms att hon tror att förslaget skulle vara bra. Hon bekräftar att det är svårt med bemanningen, framför allt av specialistsjuksköterskor, och att många jobbar deltid.
”Det här är verksamheter med högt tempot och det saknas tid för återhämtning. Jag hade dock gärna sett att all vårdpersonal fick ta del av detta, och hoppas att det blir nästa steg”, skriver Monica Heim.
Under två år kommer 200 miljoner kronor i budgeten att avsättas för projektet, med start i september 2025. Under tiden ska resultatet följas och utvärderas. En parameter som möjliggör arbetstidsreformen är kraftigt minskad inhyrning av personal i Stockholm, vilket minskat kostnaderna med 344 miljoner eller 57 procent till och med augusti i år jämfört med samma period i fjol.
– Det möjliggör prioriteringen i budgeten för att ge tillbaka till personalen som ställer upp i ur och skur. Pilotens utformning kommer att förhandlas fram genom lokala avtal med Kommunal och Vårdförbundet, säger Jonas Lindberg, och tillägger att om försöket faller väl ut så är målet att permanenta arbetstidsmodellen.
Vårdförbundet ser positivt på initiativet. Maria Lindblom, vice ordförande för Vårdförbundet avdelning Stockholm, säger att en arbetstidsreform kommer att gynna både personal och patienter.
– Region Stockholm har svårt att konkurrera med många privata vårdgivare om villkoren för i synnerhet operations- och anestesipersonalen. Det här kommer att göra att Region Stockholm får lättare att rekrytera och behålla personal, säger Maria Lindblom.
Förhoppningen, enligt Vänsterpartiet, är även att utvidga arbetstidsreformen till andra vårdområden som intensivvård och barnsjukvård.
Den moderata oppositionen i Region Stockholm är kritisk till förslaget.
”Ena dagen skjuter de till pengar för att fler ska arbeta mer och köerna måste kortas. Andra dagen skjuter de till pengar för att fler ska arbeta med risken att köerna växer, skriver oppositionsregionråd Kristoffer Tamsons (M) i en kommentar och fortsätter:
”Det är inte bara snurrig vänsterpolitik. Det är dålig vänsterpolitik i tider då vårdköerna redan ringlar sig långa”, kommenterar Tamsons.
Fakta.Arbetstidsreform på Stockholms akutsjukhus
En arbetstidsreform ska införas som en pilotverksamhet med start 1 september 2025. Pilotverksamheten omfattar operationssjuksköterskor, anestesisjuksköterskor och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och Norrtälje sjukhus.
Förebilden är Region Östergötland där en arbetstidsreform med 38 timmars arbetstid, men 34 timmars klinisk schemaläggning och 4 timmars schemalagd återhämtning, infördes i juni 2022 på två operationsavdelningar på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping.
Sjuktalen minskade, övertidsuttaget minskade, fler jobbade heltid och produktiviteten ökade med tolv procent vid en utvärdering i mars 2024.