Matcha är ett grönt te som tillverkas av torkade och malda blad från tebuseken Camellia sinensis. Teet serverades ursprungligen på högtidliga temässor under ceremoniella former. Nu har matcha blivit allt mer tillgängligt och används som smaksättning i allt i från bakverk till glass.
Turismen blomstrar i staden Uji, nära Kyoto i västra Japan. Uji har djupa historiska rötter i matchahandeln och kaféerna och tebutikerna är smockfulla. På Chazuna – ett museum om stadens tekultur – är matchaworkshops fullbokade två veckor framåt. Av de 60 personer som varje dag besöker workshoppen är cirka 90 procent utländska turister.
– Sedan i augusti har intresset exploderat. Allt handlar om matcha, matcha. Folk tänker att om de är i Kyoto så måste de också komma hit. Och alla lägger upp bilder och filmer online, säger Naoto Sakayori som är chef på museet till Guardian.
Stephen Blackburn från New York är en före detta barista som deltar i workshopen.
– Jag har i princip slutat med kaffe och dricker bara matcha nu. Jag gillar smaken och hur det får mig att må. Det är inte som kaffe. Man blir inte stirrig, snarare mer fokuserad, säger han.
Den globala törsten efter te har nu lett till brist. Efterfrågan minskar i Japan men har skjutit i höjden i Europa, USA och Australien. Marknaden för matcha förväntas öka från runt 30 miljarder kronor 2023, till drygt 50 miljarder 2028.
Enligt Japans jordbruksministerium har produktionen tredubblats sedan 2010. För att möta efterfrågan planerar regeringen nu subventioner för att få odlare att byta från klassiskt bladteet sencha till tencha – bladen som mals till matcha.
Sociala medier är en tydlig drivkraft. På TikTok syns mängder av klipp om matchans hälsofördelar och antioxidanter.
Men alla är inte övertygade om teets förträfflighet.
– Vi har testat det i Tyskland flera gånger men gillade det inte, men vi tänker att japansk matcha kanske är annorlunda. Vi ska ge det en till chans och hoppas att vi inte blir besvikna igen, säger Henrik Hantel som är på bröllopsresa i Japan.