”Det var så stor begeistring kring Ushas besök på Grönland att jag har bestämt mig för att hon inte ska få ha allt det roliga för sig själv”.
När USA:s vicepresident JD Vance tidigare i veckan aviserade att han skulle göra hustrun sällskap till Grönland, raljerade han över situationen på plattformen X.
Den amerikanska delegationens oinbjudna visit har präglats av förvirring både vad gäller deltagare, ankomst och program.
Först var det bara USA:s andradam som skulle göra ett inofficiellt besök för att ”lära sig mer om grönländsk kultur”. Bland annat stod ett hundspannslopp på schemat.
Sedan visade det sig att USA:s säkerhetsrådgivare Mike Waltz och energiminister Chris Wright också skulle följa med.
Nu är ursprungsplanen inställd, något hundspannslopp blir det inte för Usha Vance. Istället ska den amerikanska delegationen endast besöka militärbasen Pituffik Space Base. Makarna Vance väntas anlända dit på fredagen, och då utan säkerhetsrådgivaren och energiministern.
I danska medier beskrivs besöket som ett klumpigt och oroväckande försök av USA att öka sitt inflytande på Grönland. Samtidigt ses den krympta resplanen som en liten diplomatisk seger.
”Det är en tydlig deeskalering”, kommenterade Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen i danska tv2 när det hela blev känt.
Samtidigt har tonläget mellan USA och Danmark hårdnat.
På onsdagen uttryckte Donald Trump ånyo att USA ”måste ha Grönland”. Dels vid ett möte med journalister i Ovala rummet, dels i en podcast med den konservative journalisten Vince Coglianese.
– Jag hatar att behöva säga det så här, men vi kommer att behöva ha ön, sa den amerikanske presidenten i podcasten och hävdade att det handlar om internationell säkerhet.
Det danska gensvaret lät inte vänta på sig. Under onsdagskvällen skrev Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) i ett långt inlägg på Facebook att det ihärdiga amerikanska intresset för Grönland försätter Danmark i en svår situation.
Hon betonade samtidigt att stödet är starkt både från de nordiska grannländerna och de europeiska stormakterna.
– Det är en oacceptabel press som läggs både på Grönland och på Danmark i den här situationen, sa statsministern tidigare i veckan.
Politikens chefredaktör Christian Jensen kallar utvecklingen för en fullskalig diplomatisk kris.
– USA genomför för närvarande en extremt långtgående och djupt aggressiv, oerhörd och offensiv imperialistisk intervention i ett nära allierat land, skriver han.
Exakt varför den amerikanska delegationens ursprungliga resplan ställdes in är oklart.
Men att besöket väckt stark kritik både på Grönland, i Danmark och bland andra Natoländer kan ha spelat in – liksom att det på senaste tid har hållits demonstrationer mot Donald Trump i de grönländska städerna. Med besöket på militärbasen kan makarna Vance undvika protester.
De anländer till Grönland mitt i regeringsförhandlingarna efter parlamentsvalet den 11 mars. Tidigare i veckan deklarerade den avgående regeringschefen, Múte Bourup Egede, att det inte blir tal om några officiella möten med amerikanerna.
Otto Svendsen, forskare i europeisk och arktisk säkerhetspolitik, säger till Politiken att besöket förmodligen är ett resultat av att Donald Trump försöker pressa sin inre krets till att avancera i Grönlandsfrågan.
– Men det var knappast så här Vance eller presidentens rådgivare hade föreställt sig att det skulle bli. Men det finns press från presidenten att gå längre i förhållande till att föra Grönland närmare.