Redan innan kungen ställde sig upp för att öppna riksmötet kunde en pusselbit läggas. För vilka skulle egentligen ingå i Kristerssons nya regering? På läktaren, några meter ovanför riksdagspolitikerna, satt Benjamin Dousa. Den unga vd:n för lobbyorgansiationen Företagarna var uppklädd i slips och med förväntansfull blick.
Det var hans tur nu.
Två år tidigare var Dousa förhandstippad favorit till en av ministerposterna, men blev utan. Då berömdes Ulf Kristersson internt, för en balanserad och strategisk regeringsbildning. Den här gången kokade det i stolsraderna redan innan statsministern hunnit lämna kammaren.
– Alla vet att han är polariserande kraft, säger en M-källa.
För att förstå varför så starka känslor nu är i svang måste man, som så ofta i Moderaterna, gå tillbaka till ungdomsförbundet.
Benjamin Dousa tog över som Muf-ordförande 2016, och blev ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd två år senare. Uppväxten i Husby under knappa ekonomiska förhållanden gjorde att han redan från början stack ut i partiet. Philip Syrén är moderat och vän från Muf-tiden, som senare anställdes av Dousa vid Timbro.
– Hans bakgrund gör att han grundar sig i en genuin övertygelse, som är mer än bara spel. Han är ideologiskt grundad och principiellt hederlig. Han är pro market, inte pro business, säger Syrén.
Principer som ibland ledde till skarpa och oväntade utspel. Borgerligheten ”sitter i knät på friskoleföretagen” sa Muf-ordföranden bland annat, och sparkade på moderpartiet där det gjorde ont på riktigt.
Oavsett om han ställde sig i kockhatt utanför riksdagen för att hjälpa Annie Lööf att äta upp sin högra sko, eller om det var i hawaiiskjorta ute i vattnet för att prata strandskydd fick Dousa uppmärksamhet. Sommaren 2019 skapade han rubriker när han uppmanade Moderaterna att börja förhandla med Sverigedemokraterna.
Men det som nu väcker kritik i regeringspartiet har sin grund i falangstrider, med start i Muf redan före Benjamin Dousas tid, och som länge plågat partiledningen.
Det handlar om två grupperingar, ”pojkarna” och ”flickorna”, och om personstrider som går kors och tvärs genom generationer. För ”pojkarna” är nuvarande minister Niklas Wykman en ledargestalt, dit hör också ministerkollegan Carl-Oskar Bohlin. Flickorna har med åren blivit en mer disparat grupp, enligt de DN pratar med. I regeringen räknas ministrarna Jessica Rosencrantz, Maria Malmer Stenergard, Johan Forssell och Anna Tenje dit, ett slags motsats till ”Wykmaniterna”.
Kan vuxna människor och ministrar verkligen hålla på med sådant, som pågått sedan ungdomsförbundstiden? Ja, så verkar det. Rivaliteten mellan grupperna går långt tillbaka, och har med tiden ändrat karaktär, men påverkar moderpartiets inre liv i allra högsta grad.
– Vi har pratat mycket med ungdomarna om detta, att man inte får låta det gå för långt för då får vi stora problem, säger en central M-källa.
Tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra är en av dem som vet, och som skrivit om maktkampen efter att hon tvingades bort. Dåvarande riksdagsledamoten Niklas Wykman ska sommaren 2017 erbjudit sitt stöd till henne att sitta kvar, i utbyte mot en ny post, något Kinberg Batra ska ha tackat nej till.
”Hjälpen skulle bestå i att jag gav honom en högre position än han hade”, skriver hon.
Benjamin Dousa tillhör ingen falang, men har många fiender. Ett antal källor i partiet ger samma bild. Den nya ministern är en av få som först tillhört pojkarna, och sedan bytte sida till flickorna.
– Benjamin gick till dem som hade hatat honom i alla år, och gjorde en deal för att själv bli Muf-ordförande. Han hade skaffat sig några distrikt som var beredda att följa med honom över till de andra, och bilda en ny majoritet. Han förrådde sina vänner sedan ett decennium tillbaka, säger en källa.
Motviljan som nu läcker ut från partiet har sin rot i personliga svek, och spiller enligt flera av DN:s källor över på partiledaren.
– Många är förbannade och ifrågasätter Ulfs omdöme. Det riskerar att bli en backlash. Kristersson har nog inte förstått vilka krafter det här sätter i gång hos både pojkar och flickor, säger en M-källa med god insyn.
Även om många moderater är nöjda med vad den M-ledda regeringen presterat i halvtid så lyfter inte partiet i opinionen. Det har, enligt en högt uppsatt moderat, lett till tvivel på Kristerssons ledarskap i stora delar av partiet.
Samtidigt menar källor nära statsministern att Kristersson är ”dödligt trött” på de interna maktstriderna. Och efter den senaste regeringsombildningen ser M-ledaren ut att behöva dras med en hög konfliktnivå.
De två år som gått sedan maktskiftet beskrivs av många i partiet som de lugnaste på länge, mycket på grund av att ministerposterna då fördelades jämnt mellan de två falangerna. Nu har tre ministrar som räknas till en gruppering fått ta steg uppåt och framåt, och Dousa har lyfts in.
– Att det finns tidningsbilder med Ulf i mitten av dessa fyra, och så säger han att det är vårt framtidslag. Det är ett väldigt offensivt uttalande om man vill betraktas som en samlande kraft, säger en M-källa.
– Förtroendet för Ulf är mycket skadat. Den här dagen blir en historisk punkt i hans ledarskap, säger en annan.
På många andra håll, högt upp i Moderaterna och långt ut i den borgerliga sfären tycks lovorden aldrig ta slut när Benjamin Dousa kommer på tal.
”Han är modig och ansvarstagande” skriver ministerkollegan och vännen Romina Pourmokhtari (L) till DN. ”Han har öppnat upp Moderaternas perspektiv för frågor partiet saknat insikt i, och bidragit till en långt mer träffsäker och verklighetsförankrad samhällsanalys”.
Benjamin Dousa beskrivs som orädd och politiskt skicklig, intellektuellt skarp, med annorlunda infallsvinklar, och dessutom glad.
– Det är hans kännetecken tycker jag, att han är alltid på gott humör, säger PM Nilsson, vd vid tankesmedjan Timbro.
Att Ulf Kristersson nu lyfter in en ung, och i biståndsfrågor oprövad, politiker i regeringen är logiskt, enligt PM Nilsson. Han rekryterades själv av statsministern till statsrådsberedningen efter maktskiftet, men avgick när det avslöjades att han olagligt fiskat ål. Under tiden med Ulf Kristersson blev en sak tydlig.
– Han letar ständigt efter yngre begåvningar som bidrar till att partiet förnyar sig. Dousa är definitivt en av dem. Ulf känner stort ansvar för att se till att personalförsörjningen funkar och att det finns ett antal olika partiledarämnen som han odlar fram, säger han.
Fritidspolitikern Elisabeth Hellström, (M), lärde känna Benjamin Dousa när han var ordförande och hon ledamot i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.
– Vi har firat nationaldagen i Rinkeby många gånger. När min mamma var med och träffade honom första gången sa hon ‘det där är en blivande statsminister’, säger hon.
Oavsett vän eller fiende verkar de flesta vara överens. Benjamin Dousa är en strateg, en skicklig politiker och en effektiv kommunikatör. Men inte sällan målas två bilder upp, beroende på vem du frågar, som är varandras motsatser.
Under sin tid på Timbro gjorde han sig känd som en vd med ambitioner att förnya den borgerliga tankesmedjan. Det skedde en föryngring, flera moderater togs in. Enligt anställda som DN pratat med gjorde Dousa ett fantastiskt jobb, han genomförde ett förändringsarbete som krävde mod, förklarar någon.
Andra skakar på huvudet och pratar om hur den tidigare Muf-ordföranden i valåret 2022 gjorde den liberala tankesmedjan till ett kampanjorgan för maktskifte, och öste resurser på ”kampanjtröjor och trams”, som om de var ett ungdomsförbund.
Störst motstånd i borgerligheten mötte han kanske när den högerpopulistiska tidningen Nyheter idags chefredaktör Chang Frick förklarade att han samlade ihop strumpor, sovsäckar och skor tillsammans med näringslivets tankesmedja till Ukraina.
”Det är obegripligt omdömeslöst” skrev DN:s ledarskribent Arvid Åhlund och fick medhåll från Patrik Oksanen på Frivärld, en tung röst i borgerliga och säkerhetspolitiska sammanhang. Den kontroversielle Chang Frick har bland annat ett förflutet som stringer åt statsägda Russia Today.
– Det är något som många på UD nu har reflekterat kring, säger en M-källa.
I ett mejl till DN skriver Benjamin Dousa hur han ser på kritiken som riktats mot honom vad gäller brist på erfarenhet i biståndsfrågorna.
”Jag har erfarenhet från både politik och näringsliv, det skulle jag säga snarare är en styrka i den här rollen. I det här uppdraget är det bland annat viktigt att man förstår företags förutsättningar att verka i andra länder. Sverige är ett litet exportberoende land som är helt beroende av handel. Det har jag sett på nära håll inte minst i min roll hos Företagarna. Men jag har också en politisk erfarenhet som jag tror är viktig”.
Hur ser du på att utnämningen av dig har rivit upp starka känslor i partiet?
”Framförallt har jag känt ett starkt stöd och jag ser fram emot att gå in i andra halvlek i Ulf Kristerssons regering och genomföra just de reformer vi fått mandat av väljarna att genomföra”.
På plattformen X var den tidigare Muf-kollegan Viktoria Sköld entusiastisk efter veckans regeringsombildning. Ovanför en bild på Benjamin Dousa skriver hon:
”Vi är sååå tillbaka.”
Läs mer: Stor ommöblering i regeringen