Långt upp på ena kortsidan på Studenternas IP sitter Palestinas flagga när IK Sirius spelar allsvensk fotboll. Det har den gjort i princip hela säsongen, och det gör den också när årets sista seriematch på hemmaplan spelas mot Mjällby.
Kontexten? Det går att göra tolkningen att IK Sirius anfallsstjärna Yousef Salech har palestinsk bakgrund. På läktaren har även Finlands flagga (på grund av Leo Walta), Nigerias flagga (Moses Ogbu) och Japans flagga (Yukiya Sugita) synts genom åren.
Men där finns så klart också en annan kontext: Det krig som Israel sedan förra hösten för i Gaza.
Viktor Tullgren är ordförande i supporterföreningen Västra Sidan. Han berättar om reaktionerna som flaggan väckt.
– Det har väl varit några röster, en eller två vi fått mejl av, som önskat en diskussion kring det. Huruvida det är lämpligt eller inte. Det är ju en känslig fråga, konstaterar han.
– Sedan har folk delat några bilder på sociala medier, och där är det väl ömsom vin ömsom vatten. Vissa tycker det är bra, medan andra kritiserat det utifrån att det är politik och inte Siriusrelaterat. Samtidigt är det svårt att veta med sociala medier…
– Ingenting från klubben heller, vad jag vet.
Viktor Tullgren är av åsikten att supporterföreningen som sådan inte ska avgöra vad som får manifesteras på en Siriusläktare eller ej.
– Västra Sidan, vi har med våra banderoller och flaggor till matcherna. Sedan kan vi inte ha ansvar för vad andra privatpersoner tar in. Det är för oss som förening omöjligt att hantera det, och jag tror också att det hade varit en farlig väg att gå, om vi skulle börja ok:a vilka flaggor som är okej och inte.
– Läktaren är en organisk plats. I andra sammanhang som är politiska har ju läktaren, både vår och andra läktare i Sverige och Europa, visat olika budskap. Det är nog svårt att skilja läktaren helt från det övriga samhället.
IK Sirius som klubb har egentligen ingen åsikt i det specifika fallet, säger klubbdirektören Martin Malmberg.
– Vi håller oss till tävlingsbestämmelserna och har en dialog med (klubbarnas intresseorganisation) Svensk elitfotboll och andra klubbar kring alla typer av gränsdragningar. Vi har ingen annan inställning i den här frågan än vi har generellt sett.
Har ni märkt av några reaktioner?
– Vi får ibland frågor kring banderoller och flaggor rent generellt. Vi har en växande publik, så det finns synpunkter och frågor kring mycket olika saker som händer på läktaren. Men min bild är att det inte har varit något särskilt kopplat till det här.
På läktaren har det även funnits andra typer av Palestinasymboler under säsongen.
Tidigare nämnda Yousef Salech vände på egen hand en bortamatch mot Kalmar FF i början av april. Han kvitterade med några minuter kvar av ordinarie tid, och satte sedan segermålet i matchens absoluta slutskede.
Salech har senare berättat hur han ”hamnade mitt framför flaggan” (en lite mindre sådan i jämförelse med den som suttit långt upp på läktaren) – och firade det avgörande målet genom att peka på den.
Salech, vars pappa föddes i Palestina, har via IK Sirius presskontakt avböjt en intervju med DN i den här frågan. Han berättade dock för Expressen i våras att han hoppades kunna ”påminna folk om vad som pågår och att vara tacksamma för vad de har här varje dag”, men nämnde också en känsla av att han borde göra mer – och att han försökt involvera andra spelare.
– De ser det som för riskfyllt. De vill inte riskera sina karriärer eller rykte. Det är verkligen ett svårt ämne att prata om, sade han.
45 mil sydväst har det under den senare delen av säsongen spelats allsvensk fotboll på en arena där Palestinaflaggor inte tillåtits: Gamla Ullevi.
Inför en match mot Kalmar FF i slutet av augusti uppmanade grupperingen ”Gaisare för ett fritt Palestina” till manifestation.
”Klä dig i Palestinas (och GAIS) färger, ta med flagga om du har, det kommer även finnas flaggor att låna på plats. Du är självklart välkommen att stå med oss även utan flagga. Vi står som vanligt i kurvan på aktiv sittplats, närmast klacken”, skrev grupperingen på Instagram.
Gais styrelse svarade via ett uttalande på hemsidan att ”en sådan manifestation är inte sanktionerad av GAIS och kommer inte att tillåtas på arenan”. Därefter kom också ett besked om förbud mot nationsflaggor på den aktuella matchen.
I mitten av september kom ett nytt uttalande, där styrelsen meddelade att förbudet mot ”nationsflaggor utan koppling till GAIS” gäller tills vidare.
Det beskedet har både fått beröm och kritik. Vissa är av åsikten att personer på läktaren bör vara där enkom för att stötta Gais, och att det finns andra forum för att brinna för andra saker. Andra menar att den här typen av avgöranden inte ska ligga på styrelsens bord.
Gårdakvarnen hör till kritikerna. Supporterföreningen svarade med ett eget uttalande, som bland annat lydde: ”Våra läktare har med framgång mer än något varit självreglerande i årtionden, och bör så fortsätta vara.”
Oscar Pettersson, styrelsens ordförande, förklarar.
– Matchen mot Kalmar FF blev inte bra. Det blev väldigt konfliktfyllt, säger han.
– Därefter hade vi ett möte mellan olika aktiva läktargrupperingar. Där nådde vi en typ av kompromiss mellan personer som haft Palestinaflaggor uppe på läktaren och folk som inte velat se Palestinaflaggor på läktaren.
– Sedan tyckte vi på läktarna att frågan var utagerad och löst. Gais kommuniké (om att nationsflaggförbudet gäller tills vidare) kom sedan lite som en blixt från klar himmel. Det var det vi reagerade på.
Har det här förbudet efterföljts, så vitt du vet?
– Inte till hundra procent. Jag har svårt att säga om det gett någon effekt. Jag tror att folk snarare följt de överenskommelser som slutits mellan olika grupperingar på läktaren.
Samtidigt berättar Oscar Pettersson att parterna sedan dess haft ”löpande diskussion” med Gais i frågan.
– Jag tror att vägen framåt är fortsatt dialog och kompromiss snarare än förbud och att sätta hårt mot hårt. Det tror jag att både vi och Gais kan vara överens om framöver. Det är i alla fall på den vägen vi är nu.
”Gaisare för ett fritt Palestina” skriver till DN att grupperingen ”så klart ställer sig starkt kritiska till styrelsens beslut att gå in och censurera läktaren”, att ”läktaren ska vara fri och öppen för alla att uttrycka sig inom lagens ramar” och att ”Gais har för oss alltid varit en klubb starkt sammankopplad med samhällsengagemang och politiskt ställningstagande för utsatta personer”.
DN har sökt Gais styrelseordförande Stefan Tilk för en intervju.
Szofia Jakobsson, kommunikationsansvarig, skriver i ett sms att ”styrelsen har inget mer att kommunicera i den frågan för närvarande” och hänvisar till det uttalande som publicerades i mitten av september.
Läs mer:
Fifa utreder åtgärder mot israeliska lag på Västbanken
Fransk minister rasar mot PSG för Palestina-banderoll