De senaste dagarna har det gått rykten i Nuuk om att grupper av grönlänningar förberett sig för att inte bara demonstrera, utan även kasta ruttna ägg på den amerikanska vicepresidentens fru, både då hon anlände till Nuuk och därefter under hundslädestävlingarna i Sisimiut.
Nu var det troligtvis inte därför hon, säkerhetsrådgivaren Mike Walz och energiminister Chris Wright bestämde sig för att ändra Grönlandsbesöket. Men en sak står helt klart för alla på plats i den grönländska huvudstaden: USA:s agerande är inte populärt.
Pilutaq Brandt, 35, bor i Nuuk och utbildar sig inom familjerådgivning. Hon berättar att det många grönlänningar har reagerat starkt på är hur Usha Vance skulle ta sig till Grönland under det de uppfattar som falska förespeglingar.
– Det är helt okej om hon kommer hit för att hon intresserar sig för hundsläde eller för Grönland. Men om hon kommer av politiska skäl, så tycker jag att man först ska göra klart vad de politiska skälen är, säger hon och fortsätter:
– Gör det officiellt och prata med våra politiker.
Pilutaq Brandt tillhör inte de USA-kritiska egentligen. Hon tycker absolut att Grönland kan förhandla med USA, men då ska det vara en förhandling där man ska respektera Grönland som en fullvärdig part.
I Nuuk bor cirka 19 000 av Grönlands 57 000 invånare och staden är så liten att de lokala makthavarna känner varandra väl. DN stöter på Jens-Frederik Nielsen, ledaren för partiet Demokraatit som fick flest röster i valet för några veckor sedan. Han säger ”inga kommentarer” och skyndar vidare i snön eftersom han sitter i svåra regeringsförhandlingar.
Mitt i detta politiska kaos, när Grönland inte har en färdig regering, aviserades i lördags ett ”inofficiellt besök” av USA:s andra dam. 40 säkerhetspoliser tvingades flyga in från Köpenhamn. Två amerikanska Herkulesplan landade på Nuuks flygplats och släppte av fyra skottsäkra bilar och amerikansk personal. De intog våning två på stadens bästa hotell innan de flyttade till en annan byggnad med skottsäkra glas.
Danmarks regering, som är ansvarig för Grönlands utrikespolitik, har de senaste dagarna kommit med allt skarpare uttalanden och i tisdags fick det USA att ändra sig. JD Vance följer med sin fru en dag senare än planerat och de åker bara till den amerikanska militärbasen Pituffik (före detta Thule), 150 mil bort på norra Grönland.
Aili Hjort Andersen och Marie Mathiassen som båda är 18 år och går på gymnasiet ser gärna att Grönland blir självständigt från Danmark i framtiden, om det får ta sin tid. Men USA:s agerande har gjort dem rädda.
– Jag tycker att det är obehagligt att Grönland har fått den här uppmärksamheten, säger Aili Hjort Andersen och Marie Mathiassen fyller i:
– USA är så starkt. De kan göra vad som helst. Det är skrämmande.
Det enda positiva med USA:s agerande är att hela världen har fått upp ögonen för Grönland, menar Aili Hjort Andersen.
– Men Trump säger att han vill ta över Grönland. Det gillar vi inte! Jag känner ingen grönlänning som vill det. Samtidigt kanske uppmärksamheten på Grönland skapar mer möjligheter för oss nu.
Läs mer:
JD Vance: Jag följer med min fru till Grönland