Det är i en uppmärksammad intervju i Kyiv Independent som försvarsministern får en fråga om Sverige skulle kunna delta i en lösning där Natotrupp eller europeisk trupp finns i Ukraina för att hjälpa till med övningar, luftförsvar eller eventuellt bevaka en frontlinje.
– Jag utesluter inte den möjligheten, svarar Pål Jonson.
Han säger i intervjun att Sverige redan har en närvaro i Kiev genom Försvarets materielverk, FMV, som stöttar Ukraina i inköpen av försvarsmateriel.
Pål Jonson börjar sedan tala om EUMAM Ukraina, alltså EU:s militära utbildning av ukrainska soldater, och att den utbildningen skulle kunna bedrivas inne i Ukraina.
– Det pågår diskussioner på flera ställen i Europa om det, säger Jonson.
När DN ställer frågor om intervjun till försvarsministern svarar han i en skriftlig kommentar att han talade om utbildningsinsatser.
”Jag utesluter inte att svensk militär närvaro i form av instruktörer i Ukraina skulle kunna bli aktuell exempelvis inom ramen för en gemensam EU-utbildningsinsats, med syfte att stärka Ukrainas försvar i ett läge då stridigheter (ryska angrepp) inte längre pågår.”
Vladimir Putin sade på torsdagen att han var redo att tala med Donald Trump, som enligt tidigare rapporter lanserat en idé om att europeiska trupper skulle kunna fungera som fredsbevarande styrkor i ett läge där de ryska attackerna slutar.
Enligt Politico har bland andra Frankrike och Storbritannien också talat med Ukraina om fredsplaner och möjligheten att skicka fredsbevarande styrkor.
Pål Jonsons uttalande tolkades av en del som att Sverige skulle kunna bidra med trupp till sådana styrkor. Men försvarsministern anser att den frågan är för tidigt ställd.
”Det är Ukraina som ska avgöra om och när de vill förhandla om fred, och på vilka villkor. Sverige fokuserar på att stötta Ukraina militärt för att de ska ha en så stark position som möjligt på slagfältet”.
Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker på en fråga från TT att svenska soldater inte kommer att skickas till Ukraina före en eventuell fred.
– Nej, det har jag väldigt svårt att föreställa mig. Det här är en diskussion som pågått under en ganska lång tid. Den där frågan kräver enormt mycket diskussion och analys innan den kan bli aktuell, säger Ulf Kristersson till TT.