– Hänger man fortfarande med och har en bra häst så varför inte, säger en leende Rolf-Göran Bengtsson om möjligheten att det trots allt kan bli ytterligare en OS-start.
– Sedan får man se hur stel kroppen är om några år, och hur smidigt man då kan följa med över hindrena. Det är ofta på det som man kan se att ryttaren som sitter på hästen är lite äldre.
Hur tränar du för att behålla smidigheten?
– Det är alltid mycket att göra på gården vilket gör att man håller i gång, och på så sätt rör på hela kroppen. Men visst, den mesta av träningen blir på hästryggen, säger Rolf-Göran Bengtsson som rider mellan fem och sju hästar per dag.
Veteranen, nestorn, föregångaren, ledstjärnan, ja alla de här orden passar in på den 62-årige skåningen som sedan många år tillbaka bor i Tyskland.
Det var Rolf-Göran Bengtsson som tog svensk hoppsport in i en ny era när han 2008 tog OS-silver individuellt och tre år senare vann EM-guld individuellt. Han var också den första svenska hoppryttaren som blev världsetta.
Hans sätt att gång på gång plocka fram nya talanger, och utbilda dem till topphästar, är ett sätt att jobba som många unga svenska ryttare i dag försöker lära sig av.
Men trots ett långt och framgångsrikt liv på hästryggen är han ännu inte redo att kliva av. Särskilt med tanke på att han har bra hästar.
OS i Paris slutade i stor besvikelse för de svenska hoppryttarna.
I det individuella kvalet fick Rolf-Göran Bengtsson och hans Zuccero en kostsam rivning och de var första ekipage utanför de 30 som gick vidare till finalen.
Vad som var extra jobbigt för veteranen var att rivningen var så lätt att när han gick i mål var säker på att de hade varit felfria.
– När jag gick i mål hade jag verkligen inte en aning om att jag hade rivit. Jag hörde absolut inte att den bommen föll ned i marken, säger Rolf-Göran Bengtsson.
– Hade jag gjort det hade jag kanske kunnat öka farten något på slutet. Men i och med att rivningen skedde i slutet av banan är det ändå tveksamt om det hade räckt för att få en tid som hade räckt till finalplats.
Trots att nästan fyra månader har hunnit passera är det tydligt att det fortfarande grämer honom en aning.
– Det var lite snöpligt att vara så nära. Det är en annan sak om man är tre–fyra placeringar från att missa finalen.
Trots den retfulla rivningen visade Zuccero än en gång under dagarna i Paris att han är en häst av hög klass.
– Han skulle absolut kunna gå ett OS till, säger Rolf-Göran Bengtsson om hingsten som kommer att vara 16 år när OS i Los Angeles avgörs.
Dessutom har Bengtsson en ung stjärna i sitt stall. Caillan, som är son till Bengtssons tidigare stjärnhäst Casall, är en häst med det där lilla extra.
Den i dag nioårige valacken vann i stort sett allt som sjuåring, inklusive unghäst-VM med Rolf-Göran Bengtsson på ryggen.
– Han är en väldigt lätt häst, som nästan är närmre en fullblodshäst än en halvblodhäst. Han är långbent, ädel, kvick och väldigt positiv, säger Rolf-Göran Bengtsson.
Hästen ägs av den tyske uppfödaren Gerd Ohlsen. Vanligtvis säljer han hästarna i ung ålder, men Caillan har han behållit. Än så länge i alla fall. Fortsätter han att stå emot alla eventuella bud kan även Caillan var aktuell som möjlig OS-häst 2028.
Om Rolf-Göran Bengtsson tar sig hela vägen till Los Angeles sätter han ett rekord – eller åtminstone nästan.
I statistiken står det att han har gjort sju OS, blir det ett åttonde lämnar han skytten Ragnar Skanåker, dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén, fäktaren Kerstin Palm och bordtennisspelaren Jörgen Persson bakom sig och blir den mesta svenska olympiern genom tiderna. Men i ett av Bengtssons sju OS – Tokyo 2021 – var han bara reserv så allt beror lite på hur man räknar.
I helgen gjorde Rolf-Göran Bengtsson säsongsdebut i världscupen. Det slutade med 14:e plats för honom och hästen Zuccero i Verona efter en rivning.
Någon egentlig världscupsatsning gör han dock inte den här säsongen. Rolf-Göran Bengtsson har andra planer.
– Målet nästa år är mästerskapet, säger han och tänker på EM i Spanien i juli.
Fakta.Rolf-Göran Bengtsson
Född: 2 juni 1962.
Familj: Hustrun Evi och dottern Pamina, tio år.
Bor: Itzehoe i norra Tyskland.
Yrke: Hoppryttare.
Meriter i urval: OS-silver i lag 2004, OS-silver individuellt 2008, EM-guld individuellt 2011, EM-guld i lag 2023, första svenska hoppryttaren som blev världsetta när han i januari 2012 för första gången toppade rankningen.
Läs mer: Fredricsons nya succégrepp – mexikansk tygelfattning