Hur i hela fridens namn hamnade ett katolskt altare från Peru – sju meter högt och fem meter brett – från 1650-talet i en ladugård norr om Uppsala?
Historien tar sin början 1922, när Carl Filibert Hultgren, Sveriges förste ambassadör i Argentina, förvärvade altaret från Cusco, den gamla huvudstaden i Inkariket.
Efter många strapatser hamnade altaret i Sverige där planen var att det skulle monteras i Uppsala domkyrka. Men där fick det inte plats och det hamnade i stället på Hultgrens gods Saltskog i Södertälje, där det i många år låg nedpackat och glömdes bort.
År 1971 hamnade det i civilekonomen Curt Gripmars ägo vid en dödsbosauktion. Köpet uppmärksammades i DN och altaret kallades för ”Inkatemplet”.
Jan Gripmar, son till Curt Gripmar, minns det mytomspunna altaret från sin barndom.
– Pappa samlade på en hel del udda grejer, men altaret stack ut. Han hade tänkt sätta ihop det, men det var som att lägga ett pussel utan att känna till motivet, säger han.
Curt Gripmar gav 3 700 kronor för altaret, som är tillverkat i cederträd och utformat i det som kallas spansk kolonialbarockstil. I dag har det värderats till tio miljoner kronor.
När Curt Gripmar gick bort 1997 var det ingen som kände till exakt var altaret förvarades. Först efter hans hustru Lisbets Gripmars död började sönerna leta.
– Det var mamma sista önskan att altaret skulle tillbaka till Peru där det hör hemma. Vi visste att det hamnat hos en vän till pappa, men han gick bort 2008, säger Jan Gripmar.
Det såg hopplöst ut. Men när Jan och brodern Johan städade ut sin mammas lägenhet hittade man en gul post-it-lapp med en ledtråd och snart var altaret lokaliserat. Det hade hamnat hos sonen till Curt Gripmars vän, i en lada i Bälinge strax norr om Uppsala.
– Vi hade ingen koll på hur man gör för att lämna tillbaka kulturskatter, men vi tog kontakt med Perus ambassad i Sverige som visade stort intresse, säger Jan Gripmar.
Snart var även Perus kulturministerium iblandat. Äktheten verifierades av sakkunniga och en överlämningsceremoni ägde rum på ambassaden i Stockholm.
Nu förberedds altaret, som har nästan alla delar i behåll, för resan hem till Peru. Där ska det pusslas ihop och placeras på museum, antingen i huvudstaden Lima eller i Cusco.
Att museer och andra institutioner i Europa återlämnar kulturföremål som på olika sätt har hamnat i deras samlingar ligger i tiden. Däremot är det ovanligt med privata initiativ.
– Det är en ganska bra känsla i mage. I Peru är det här en ganska stor sak. Jag ser fram emot att åka dit i framtiden och se altaret i sin fulla prakt, säger Jan Gripmar.
Läs mer:
Museer ber regeringen om lov att lämna tillbaka Beninbronser
Världskulturmuseerna återlämnar föremål till Mexiko