Det låter egentligen futtigt när man sätter siffror på det; jorden var under januari månad i snitt 13,23 grader varm, ungefär 1,75 grader varmare än förindustriell tid.
En sådan temperaturskillnad skulle knappast någon känna av i exempelvis ett badkar med vatten. Dessutom skulle det vara väldigt kallt. Men för jorden är det stekhett.
Effekterna av hettan märks över hela planeten. Extrema havstemperaturer har enligt forskare bland annat bidragit till de katastrofala orkanerna i USA i höstas och den dödliga översvämningen i Valencia.
Uppvärmningen sker också mycket snabbare än vad forskare har väntat sig. I en ny studie skriver bland andra den världsberömde klimatforskaren James Hansen att uppvärmningen de senaste två åren varit dubbelt så stor som förväntat. Han menar, liksom flera andra, att uppvärmningen accelererar.
Vad är det egentligen som sker?
Det finns flera teorier. James Hansen menar att den plötsliga uppvärmningen i huvudsak orsakas av lägre partikelutsläpp från sjöfart, efter att tuffare krav trädde i kraft under 2020. Partiklarna är hälsofarliga, men har också en nedkylande effekt på jordens klimat. De lägger sig som ett dis i atmosfären och reflekterar bort solljus. ”Global dimming” kallas fenomenet.
Om James Hansen har rätt, vilket nu debatteras flitligt bland forskare, har vi alltså lurat oss själva. Våra utsläpp av växthusgaser har orsakat mycket mer uppvärmning än vad vi har märkt av. Diset i atmosfären har fungerat som en febernedsättande medicin för jorden –men det har bara behandlat symptomen, inte sjukdomen. Så fort vi slutar ta medicinen kommer febern tillbaka.
En annan teori, eller kanske en kompletterande, är att vi har underskattat hur mycket växthusgaser människan släpper ut. Det gäller framför allt den kraftfulla växthusgasen metan, som läcker ut i oväntat stor utsträckning från gasledningar och vid produktion av fossila bränslen. Det finns även tecken på att permafrosten på norra halvklotet kan tina snabbare än väntat. När det sker, ruttnar biologisk materia som finns i marken – med stora metangasutsläpp som följd.
Oavsett orsaken, finns det ytterligare en oroande aspekt av den snabba uppvärmningen: att omvärldens reaktioner är så frånvarande. Världens klimatarbete tycks snarare gå åt andra hållet. USA lämnar Parisavtalet. Inom EU höjs röster för att klimatarbetet ska pausas. Om några dagar är deadline för världens länder att uppdatera sina klimatplaner, enligt Parisavtalets krav. Hittills har 7 av 197 länder skickat in uppdateringar.
Det är inte annat än att man undrar: hur mycket högre behöver väckarklockan ringa?
Läs mer:
Oväntat rekord när januaritemperaturerna presenterades (https://klara.dn.bonnier.news/edit/xr3AQxj23cPBaEdgMsFH4d)
2024 bröt 1,5-gradergränsen – varmaste året som uppmätts
Havsytan värms upp fyra gånger snabbare än på 1980-talet: ”Kommer bli värre”