En dag med Trump är en dag med stora nyheter. Presidenten skapar rubriker så fort han kliver av ett flygplan eller håller hov i Ovala rummet. Hans affärsidé är att dominera rapporteringen.
Och när hans innersta krets misslyckas fatalt med att sköta sin interna kommunikation, framkallar det ytterligare en flodvåg av uppståndelse.
Chattskandalen förtjänar sin globala uppmärksamhet för all den vårdslöshet, inkompetens och öppna förakt för Europa som tydliggörs. Men vad haveriet också bidrar till är att överskugga andra allvarliga saker som pågår samtidigt.
Det löper en röd tråd mellan alla dessa aktiviteter. Och de säger något djupt oroande om tillståndet för världens mäktigaste demokrati.
Vad Trump ägnat sig åt sedan han återkom som president är att samla så mycket makt som möjligt runt sig själv.
Syftet är tydligt: att trycka ned alla som visar sin självständighet mot Trump
Han kräver inte bara full lojalitet av det republikanska partiet, som han lärt sig att kontrollera med en blandning av uthängningar i sociala medier och löften om massiva kampanjstöd från Elon Musk.
Motsvarande lojalitet begär han nu också av institutioner, företag och organisationer som på pappret står helt fria från presidentmakten.
Agerandet är så systematiskt, att det inte går att beskriva som något annat än ett frontalangrepp på den amerikanska demokratins grundpelare. Deras bärkraft utsätts nu för en prövning som USA aldrig upplevt tidigare.
Syftet är tydligt: att trycka ned alla som visar sin självständighet mot Trump.
Den senaste tidens återkommande attacker på federala domare symboliserar denna strävan till maktkonsolidering. Eller när presidenten i ett svep byter ut flera ur den högsta militära ledningen.
I USA är rättsliga prövningar av regeringsbeslut en normal del av det konstitutionella maskineriet, ett kännemärke för den amerikanska maktdelningen.
Donald Trump demonstrerar dagligen sitt förakt för denna ordning. Eller som han själv uttryckt saken: ”Den som räddar ett land bryter inte mot några lagar.”
Därför kan Trump kort därefter hålla ett politiskt kampanjmöte inne på landets justitiedepartement, vars tydliga avstånd till Vita huset varit en partiöverskridande norm sedan Nixonårens maktmissbruk. Väl på plats i byggnaden slår Trump fast att han själv är chef för brottsbekämpningen i landet, och han får högljudda applåder från de anhängare han tagit med sig.
Hans regering ägnar sig åt vad som får betraktas som öppet domstolstrots
Som president anser således Trump att han fritt ska kunna deportera dem som administrationen stämplar som grovt kriminella, utan att behöva redovisa något underlag. När en federal domare frågar vilka individerna är och varför just de skickats i väg med flyg till ett ökänt fängelse i El Salvador, svarar Trump som han brukar. Han stämplar dem som ställer sig i vägen för honom som ”galningar” eller ”radikalvänster”. Och hans regering ägnar sig åt vad som får betraktas som öppet domstolstrots. Frågan är vad som händer när ärenden landar i Högsta domstolen.
I det USA som världen trodde sig känna hade landets utrikesdepartement fördömt den fullständigt inhumana behandlingen av fångar i El Salvador. I Trumps USA kan i stället människor skickas dit utan föregående rättslig prövning. Och i veckan poserade landets minister för inrikes säkerhet Kristi Noem – tidigare mest känd för att ha skjutit ihjäl sin egen hund – framför ett öppet galler med en tätt packad och hålögd grupp fångar.
Syftet är att varna dem som tar sig in i USA ”olagligt”. Trumpadministrationen kommer enligt Noem att använda ”alla verktyg i sin verktygslåda”, inklusive burar där människor packas som boskap, för att komma åt misstänkta brottslingar.
Att döma av ett inlägg på sociala medier från Trump, kan det även gälla personer som ger sig på Elon Musks Teslabutiker.
Det finns många problem med dessa varningar, men värst är den totala frånvaron av rättssäkerhet. I USA kan du numera bli gripen på stan och deporterad till vidriga förhållanden i ett annat land, utan chans till rättslig prövning.
Agerandet har aldrig tidigare förekommit i USA och är utan tvivel olagligt
Angreppen på dem som har till uppdrag att garantera fundamentala rättigheter begränsar sig inte heller till domare. Trump har också i presidentordrar brännmärkt enskilda advokatbyråer som engagerat sig i fall som gått emot Trumps intressen, som om en advokats uppdrag eller klienter ska läggas advokaten till last.
Nu kommer hämnden: Trump har i flera beslut slagit fast att regeringen och enskilda myndigheter inte längre får interagera med dessa namngivna advokatbyråer.
Agerandet har aldrig tidigare förekommit i USA och är utan tvivel olagligt. Men effekten är ändå dramatisk. Även om byråerna till slut får rätt i domstol lyckas Trump skrämma upp alla i och omkring de utpekade. Kostnaden för att hamna på Trumps shitlist kan bli enorm. Du förlorar klienter och riskerar konkurs.
Det rapporteras om att ledande jurister är chockade av övergreppet. Men få vågar ventilera sin upprördhet öppet. De är skrämda till tystnad.
En av landets tyngsta advokatfirmor kapitulerade nyligen för Trump. Efter ett möte i Vita huset gick dess ordförande ut och sade att byrån ska göra gratisarbete värt drygt 400 miljoner kronor för ändamål som regeringen pekar ut.
Trumps taktik är tydlig. Genom att hota, trakassera och slå sönder pengaflöden försöker han åstadkomma lydnad, och metoden upprepas på område efter område.
Det syns i förhållandet till medier, där journalister attackeras verbalt och hotas med fängelse, samtidigt som stora mediekoncerner insett att de riskerar att förlora sändningstillstånd och planerade fusionsprocesser om de inte gör som presidenten önskar – bland annat att ingå förlikningar med honom i de absurda stämningar som han redan tagit till domstol. Mediebolagen förväntas betala honom privat för att den amerikanska regeringen ska låta affärsverksamheten vara. Maktmissbruket är flagrant.
I Europa börjar politiska ledare förstå att USA inte längre betraktar sina traditionella allierade som vänner
Det märks också i relationen till landets universitet, som levde i tron att de var oberoende. Nu har de fått klart för sig att hela deras existens kan vara i fara om de inte lyder. Då riskerar de att som Columbiauniversitetet bli av med 4 miljarder kronor i offentlig finansiering.
För Columbia gick det i likhet med den ledande advokatbyrån fort att kapitulera. Universitetet har redan börjat anpassa sig till Trumpadministrationens krav, varav några innebär hårresande interventioner i den akademiska friheten.
I Europa börjar de politiska ledarna förstå att USA inte längre betraktar sina traditionella allierade som vänner. Föraktet från Washington står utskrivet med versaler i den läckta chatten, om någon fortfarande tvivlar.
Det är hög tid att också inse att Trumpadministrationen inte heller ser Amerikas institutioner som värdefulla.
De som styr USA vill välta den rådande demokratiska ordningen. För dem är pluralismen, maktdelningen och de rättsliga principerna problemet, inte källan till landets storhet i över 200 år.