Du vaknar grusig i ögonen och känner dig som en urvriden trasa som någon dragit genom öknen. Det spränger i huvudet och kväljningarna hotar runt hörnet.
Bakfylla, baksmälla, bakis och krabbis. Den kommer i lite olika former och drabbar folk på olika sätt, men drömmen om att slippa denna pina känns extra påtaglig när man lider av det.
Nu för tiden marknadsförs allt fler kurer i form av piller som man tar innan man börjar dricka. Det är ofta olika typer av kosttillskott som påstås hjälpa mot baksmällor, men fungerar de i verkligheten?
– Dessa produkter kommer och går, med nya namn och nya verksamma ämnen, säger specialistläkaren och forskaren Kaarlo Simojoki.
Han har över 20 års erfarenhet av missbruksvård och arbetar numera med missbruksbehandling inom företagshälsovården.
Kaarlo Simojoki har tittat på effekten hos tre populära produkter som ska hjälpa mot baksmällor.
Många av de aktuella kurerna sägs hjälpa kroppen att bryta ned acetaldehyd, vilket är en biprodukt som bildas när alkohol bryts ned och som är en av orsakerna till att man mår dåligt dagen efter.
Vissa produkter innehåller en aminosyra och andra olika typer av bakterier som ska bistå kroppen i att hantera biprodukten som lätt blir en riktig huvudvärk.
– Det finns väldigt lite som tyder på att de fungerar. Och även om de skulle fungera mot baksmällan så kvarstår alkoholens skadliga påverkan på kroppen, säger Simojoki.
I en finsk studie från 2020 visade sig aminosyran L-cystein lindra baksmällan hos 27 försökspersoner. Teorin bakom är att aminosyran bistår kroppen i att bryta ned acetaldehyd.
Fynden har gjort att vissa börjat använda exempelvis Acetium eller andra kosttillskott som innehåller aminosyran L-cystein.
Myrkl är en svensk produkt som innehåller både L-cystein, B12-vitamin och två olika bakteriesträngar. Medan amerikanska Zbiotics innehåller en genetiskt modifierad bakterie som producerar ett enzym som bryter ned acetaldehyd.
– Studierna som jag sett på dessa produkter är väldigt små och säger därför väldigt lite. Dessutom kommer de inte undan grundproblemet, nämligen att acetaldehyd har en väldigt liten påverkan på baksmällan, säger Simojoki.
Han förklarar att levern bryter ned denna biprodukt väldigt snabbt. Man måste alltså dricka kopiösa mängder för att acetaldehyden ska få genomslag.
– Du blir bakfull för att du börjar få slut på alkohol. När vi dricker anpassar sig nervsystemet till alkoholen. När det lämnar kroppen måste nervsystemet anpassa sig igen och det blir en stor omställning efter berusningen.
Så mycket dricker svenskarna
För 2023 beräknas den genomsnittliga alkoholkonsumtionen till 8,64 liter ren alkohol per invånare, 15 år och äldre. Men skillnaderna är stora mellan olika grupper.
10 procent är högkonsumenter och dricker i snitt tio flaskor vin i veckan vilket blir ungefär 52 standardglas.
Män dricker generellt mer än kvinnor och äldre mer än unga.
Ett standardglas motsvarar ett glas vin eller 33 cl öl.
Mindre än fyra standardglas per tillfälle och tio i veckan utgör en låg risk att drabbas av negativa effekter från sin alkoholkonsumtion.
Källor: Systembolaget, Socialstyrelsen, FHM.
Utöver påverkan på nervsystemet beror baksmällan i hög grad på vätskebristen som uppstår och att sömnen störs av alkohol.
Även om ett piller skulle hjälpa, ser inte Kaarlo Simojoki det som något önskvärt.
– Baksmällan är priset vi får betala. Hade det inte funnits hade vi nog druckit oss till döds. Det finns mycket forskning som visar att de som har mindre baksmällor oftare får alkoholproblem.
Hans råd är enkla och kostar inget extra. Drick mindre alkohol, drick mer vatten, ät ordentligt och försök få tillräckligt med sömn.
– Det är det enda vi vet minskar baksmällan på riktigt, säger Kaarlo Simojoki.