WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus varnade under sommaren att det bara var ”en tidsfråga” innan polioviruset, som orsakar förlamning bland barn, skulle sprida sig.
Veckor senare kom bekräftelsen på det första fallet i Gaza på 25 år – då hade en ovaccinerad 10 månader gammal bebis drabbats.
Arbetet med att skicka vaccin har sedan dess intensifierats. Mer än 1,2 miljoner doser poliovaccin har anlänt till Gazaremsan, och en större leverans väntas komma de närmaste dagarna. Målet är att vaccinera 640 000 barn under 10 år med två doser var.
Men det är inte säkert att leveranserna når fram – även om det finns en plan. Det största hindret är kriget som pågår och som gör att det inte finns ett säkert område inne i Gaza som möjliggör vaccineringen. Därför har WHO och FN uttryckt att en vapenvila, eller poliopaus som de kallar det, är ett måste för att undvika en katastrof. Risken är annars stor att fler barn drabbas och att sjukdomen sprider sig till närliggande regioner.
– Det är mycket svårt att nå alla Gazabarn i ljuset av de pågående krigsförhållandena i landremsan, medan förflyttningen av barn med sina familjer repeteras. Mindre än 95 procent är inte riktigt framgångsrikt, säger läkaren Musa Abed, generaldirektör för primärvården på Gazaremsan, över telefon till DN.
Hjälporganisationerna har krävt en sju dagars vapenvila för att kunna nå fram med vaccinet och terrorgruppen Hamas har gått med på eldupphör. Israel har tidigare sagt att de kommer stödja ”humanitära pauser som tillåter befolkningen att få nödvändig medicin”, enligt CNN.
Under sina 20 år på det palestinska hälsoministeriet bevittnade Musa Abed inte ett enda fall av polio i Gazaremsan. Viruset besegrades 1999.
– Miljösituationen i Gaza är katastrofal.
– Den upprepade förflyttningen av människor, de täta samlingarna på små utrymmen utan tillräckligt med vatten och hygienmaterial och ansamlingen av avfall och flödet av avlopp igenom tältlägren bidrar i att sprida infektionssjukdomar och allvarliga virus, inklusive polio, säger Abed.
Vaccineringen beräknas dra i gång på lördag då första dosen ska ges, om en månad får patienten en andra dos. Men vårdchefen Musa Abed har inga större förhoppningar om att man kommer att lyckas med vaccinkampanjen eftersom Israel inte är överens med Unicef än.
Trots de stora säkerhetsriskerna kommer vaccinationerna att genomföras i mån det går, även om det inte blir någon vapenvila. Musa Abed säger att han är orolig över sina kollegors säkerhet.
– Bortsett från bombningarna så finns det andra svårigheter som hindrar vårt arbete. Brist på fordon, bränsle och de förstörda vägarna som är fulla av rasmassor.
– Det är en stor utmaning att vi inte vet var människor kommer att befinna sig i framtiden.
Fakta.Sjukdomen finns bara i ett fåtal länder
Polio är en virussjukdom som kan kan leda till förlamningar. Poliovirus tillhör gruppen enterovirus.
Sjukdomen var fram till första halvan av 1900-talet en mycket vanlig sjukdom i världen, men i dag finns den bara i ett fåtal länder.
Poliovirus finns bara hos människor. Virus utsöndras med avföringen och en smittad person kan utsöndra virus under flera veckor. Smittan sprids framför allt via förorenat vatten, men kan också spridas vid nära kontakt mellan människor.
Sedan slutet av 1990-talet har Palestina varit fritt från polio. Men 2022 upptäcktes närvaro av viruset i en avloppsström i en dal söder om Jerusalem. Då genomfördes en förebyggande vaccinationskampanj för att stärka immuniteten hos barn i Betlehem och östra Jerusalem.
Vid årsskiftet, nästan tre månader efter krigsutbrottet, uppskattade Unicef att 16 854 barn har missat sina rutinmässiga vaccinationsdoser, vilket ”äventyrar deras immunitet vid en tidpunkt då de är som mest sårbara”.
Källa: Svenska folkhälsomyndigheten, Unicef
Läs mer:
Fruktade polioviruset sprids i Gaza: ”Omvärlden måste reagera snabbt”
Familjen har tvingats fly 17 gånger sedan kriget bröt ut
Journalister i Gaza: ”Om vi tillåter oss kan vi gråta i timmar”